Hongkongs polis avslöjar flera detaljer om sin hantering av protesterna

Sedan proteströrelsen i Hongkong tog fart i början av juni har det varit relativt tyst från stadens poliskår. I motsats till såväl demonstranter som myndigheter så har polisen inte talat särskilt mycket med medier om den pågående utvecklingen.

Det var därför intressant när BBC i helgen publicerade en lång text baserad på en tre timmars presskonferens och frågestund som högre tjänstemän inom Hongkongs poliskår gav till en rad utvalda medier.

Presskonferens verkar dessutom ha varit väldigt ärlig och rättfram. Bland annat svarade polisen blankt nej på frågan om man sett några bevis för protesterna skulle vara finansierade eller organiserade av utländska aktörer, vilket kinesiska myndigheter vid upprepade tillfällen hävdat.

Vidare erkände polisen att man vid flera tillfällen haft svårt att hantera de protester som ofta ägt rum på många olika platser samtidigt. Man har dock sedan dess ändrat taktik för att bättre kunna anpassa sig till situationen:

Hong Kong police admit that, at one point, they were stretched too thin to respond to the number of moving protests, with hardline activists adopting a ”hit-and-run” strategy. They would hurl bricks at a police station or block a cross-city tunnel and then, when the riot teams arrived, they would run.

During a widespread strike on 5 August, there were clashes in a dozen sites across the territory.

Police say they can now send out teams much more quickly – that they are more mobile, and have taken advantage of protesters breaking into smaller groups by moving in fast to make arrests.

Polisen uppgav även att man nu känner sig mer säker inför situationen, då man lyckats gripa flera så kallade ”signifikanta figurer” bland de mest radikala aktivisterna. Detta har bland annat gjorts genom information som samlats in av poliser som förklädda till demonstranter.

Sedan i juni har polisen arresterat omkring 750 personer i samband med demonstrationerna. Ytterligare minst 638 invånare i Hongkong har ansökt om att få bosätta sig i Taiwan, vilket är en ökning med 55,49 procent jämfört med samma tidsperiod året innan.

Vidare understryks risken för kinesisk inblandning om man inte lyckas hantera situationen på egen hand. Om protesterna skulle vara Hongkongs polis övermäktig, så kan kinesisk kravallpolis som just nu är stationerad i sydkinesiska Shenzhen ingripa.

Detta skulle enligt polisen utgöra ”outforskad mark” då kinesiska myndigheter i princip skulle ta över hela ansvaret för att kväsa protesterna. Det finns nämligen inga förutsättningar för samarbete mellan polis i Hongkong respektive Kina; inga sådana planer finns utstakade och de båda poliskårerna har aldrig ens övat tillsammans.

Dagen då Peking anser att inblandning är nödvändig så kommer polis eller myndigheter i Hongkong alltså sannolikt inte ha särskilt mycket att säga till om. Polisen garanterade dock under presskonferensen att detta inte kommer att ske, eftersom man nu har bringat situationen under kontroll.

De närvarande polistjänstemännen avstod dock att svara på hur de skulle vilja att myndigheterna agerade, med argumentet att poliskåren inte kan ge sig in i politiska diskussioner.

Kårens största huvudvärk just nu verkar vara hur ömsesidigt förtroende och respekt ska återuppbyggas mellan polisen och allmänheten. Vid flera tillfällen har man mött ilska inte bara från demonstranter utan även från vanliga invånare:

In the meantime, police on the ground are coming under enormous personal pressure.

After a full day of street battles with protesters, they have routinely been surrounded in the street by ordinary citizens in their hundreds hurling abuse at them.

”The sound has been deafening,” said one of the officers we spoke to.

Icke desto mindre avfärdade poliserna nödvändigheten av en oberoende utredning av polisvåld. Man hade heller inga planer på att be om ursäkt för enstaka tillfällen, då man anser att poliserna själva befunnit sig under stress och hotfulla situationer.

Man medger dock att antalet avhopp från polisen ökat sedan oroligheterna startade. Samtidigt understryker man att kåren har svetsats snarare än splittrats, då de poliser som jobbat med protesterna har stött varandra på flera olika vis.

Polisen säger sig också vara beredd på en fortsättning, då man inte förväntar sig att protesterna kommer upphöra inom den närmsta framtiden.

Detta kunde ses med all tydlighet under gårdagen, då uppskattningsvis 1,7 miljoner av stadens invånare trotsade regnoväder för att delta i en fredlig protest mot myndigheternas hantering av oroligheterna.

Se nedan några bilder från Twitter av de stora protesterna under gårdagen, som tydligt visar hur djupt och brett sympatierna för demonstranternas fem krav är rotade bland Hongkongs invånare.