Veckans tweets om Kina (v. 23)

Veckans sammanställning av Kina-tweets domineras av diskussioner kring massakern vid Himmelska fridens torg, samt kontroll och censur relaterad till denna händelse.

Bland annat har en reporter från CNN fått skanna sitt ansikte för att återigen kunna använda WeChat, efter att han där postat material relaterat till massakern.

Ett olyckligt och okänsligt exempel för Sverige var att kulturdepartementet skickade personal till kinesiska ambassaden för att äta kakor och diskutera turism, i samband med årsdagen för massakern vid Himmelska fridens torg.

Ett trendbrott mot tidigare årsdagar verkar vara att såväl kinesiska medier som myndigheter istället för att som vanligt försöka tiga ihjäl händelsen, har kommenterat den i positiva eller i alla fall försvarande ordalag.

Detta kan ses nedan genom uttalanden från såväl statliga tidningen Global Times som Kinas försvarsminister. Taiwans utrikesminister håller till synes inte riktigt med.

Vidare hålls trycket uppe på Twitter och i andra forum om situationen i Xinjiang, medan det har varit fortsatt relativt tyst om handelskriget.