Veckans tweets om Kina (v. 22)

2 juni, 2019

Årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg har varit fokus i vad gäller Kina den gångna veckan. Läget är mycket spänt då det på tisdag var exakt 30 år sedan som den kinesiska militären gick lös på obeväpnade demonstranter i huvudstadens hjärta.

De läsare som sponsrar InBeijing via Patreon fick tidigare i veckan ett utförligt mail om situationen kring årsdagen. Nedan följer en hel rad länkar med lästips som varit särskilt populära på Twitter denna vecka.

Som av ett sammanträffande så stängde Twitter också av hundratals eller kanske tusentals konton tillhörande kinesiska aktivister inför den stundande årsdagen. Enligt Twitter var detta en olycka, men det är givetvis många som inte köper den versionen.

Vidare så gjorde Kinas försvarsminister under helgen ett mycket ovanligt uttalande om massakern vid Himmelska fridens torg. Vanligtvis är det helt tyst om denna händelse från kinesiska myndigheters håll, men försvarsminister Wei Fenghe försvarade istället massakern vid en konferens i Singapore.

Annars fortsätter diskussionen kring Huawei och Xinjiang med oförminskad kraft, se nedan även länk till Sveriges Radio Konflikts program om situationen i Xinjiang från denna helg.

Till skillnad från tidigare veckor så har dock uppgifter om handelskriget mellan Kina och USA varit relativt få.

Go toTop