Så används robotar och AI för att censurera massakern vid Himmelska fridens torg

Om mindre än en vecka infaller 30-årsdagen för massakern vid Himmelska fridens torg, som är den allra mest känsliga händelsen i kinesisk nutidshistoria.

Åtgärderna för att stoppa all diskussion och uppmärksamhet kring denna händelse blir särskilt extrema i samband med årsdagarna. Blockerade internetsökningar på termer som ”35 maj” – vilket med lite fantasi blir 4 juni, dagen då massakern inträffade – har länge varit standard.

Ingenting lämnas åt slumpen. 2012 blockerades även sökningar som ”Shanghais börsmarknad”, då detta index föll med exakt 64,89 punkter på årsdagen. Ett tal som även med med lite fantasi kan omvandlas till datumet 4 juni 1989.

Inför årets årsdag dömdes fyra personer till mellan tre och tre och ett halvt års fängelse för att ha designat en dekal till en spritflaska med bilder som kan relateras till massakern. Alldeles nyligen arresterades även en regissör för att blott ha retweetat en bild på denna flaska.

Metoderna för att hitta och censurera material på internet blir allt mer sofistikerade. Reuters publicerade för ett par dagar sedan artikeln ”China’s robot censors crank up as Tiananmen anniversary nears”, som ger vid handen att en allt större del av denna censur sker med hjälp av ny teknik:

Censors at Chinese internet companies say tools to detect and block content related to the 1989 crackdown have reached unprecedented levels of accuracy, aided by machine learning and voice and image recognition.

“We sometimes say that the artificial intelligence is a scalpel, and a human is a machete,” said one content screening employee at Beijing Bytedance Co Ltd, who asked not to be identified because they are not authorized to speak to media.

Two employees at the firm said censorship of the Tiananmen crackdown, along with other highly sensitive issues including Taiwan and Tibet, is now largely automated.

De intervjuade personerna som är involverade i censuren kring Tiananmen menar att tekniken under de fyra år som han utfört sitt arbete blivit ”allt mer exakt”. Inlägg på sociala medier som innehåller bilder, datum och namn associerade med prostesterna och massakern 1989 raderas nu per automatik.

Denna censur inkluderar även bilder, som tidigare var svårare att upptäcka. Även om detta leder till att en del turistfotografier från torget också försvinner, så raderas samtidigt otaliga bilder och memes relaterade till massakern.

Reuters berättar vidare att uppgraderingar av den teknik som används för att censurera material om bland annat massakern vid Himmelska fridens torg drivs på av Cyberspace Administration of China (CAC), en arbetsgrupp som etablerades och leds av president Xi Jinping:

Last November, the CAC introduced new rules aimed at quashing dissent online in China, where “falsifying the history of the Communist Party” on the internet is a punishable offence for both platforms and individuals.

The new rules require assessment reports and site visits for any internet platform that could be used to “socially mobilize” or lead to “major changes in public opinion”, including access to real names, network addresses, times of use, chat logs and call logs.

One official who works for CAC told Reuters the recent boost in online censorship is “very likely” linked to the upcoming anniversary.

“There is constant communication with the companies during this time,” said the official, who declined to directly talk about the Tiananmen, instead referring to the “the sensitive period in June”.

Personer som jobbar med censuren säger till Reuters att de finns en svartlista med termer kring massakern vid Himmelska fridens torg, som AI och robotar enkelt kan hitta.

Vidare är varje internetföretag ansvarigt för att hålla sin plattform ren från referenser till händelsen. Men direktiven är här svepande och om man inte lyckas upprätta en egen effektiv mekanism för denna censur så väntar olika slags straff.

De senaste sex veckorna har enligt Reuters flera populär plattformar som Netease nyhetsapp, Tencent Holdings Ltd’s nyhetsapp TianTian och Sina Corp drabbats av avstängningar från dagar till veckor.

För internetanvändare som postar dessa referenser väntar straff i form av allt från böter till fängelse. Läs mer om några sådana fall i rapporten ”China steps up suppression ahead of Tiananmen crackdown anniversary” från Amnesty International.

De 40 läsare som nu sponsrar InBeijing via Patreon med minst tre dollar i månaden, fick under gårdagen en längre mail som handlade om stämningen inför 30-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg.

I detta mail fanns bland annat tips och sammanfattningar om nytt material med nu information om massakern som dykt upp inför årsdagen. Vidare förklarades vad det kostar den kinesiska regimen att fortsätta förneka och gömma undan alla minnen av massakern med våld, samt varför det är viktigt att minnas det inträffade.

Vill du ha veckovisa fördjupande nyhetsbrev från InBeijing? Överväg då att prenumerera via Patreon för tre dollar i månaden.