Veckans tweets om Kina (v. 21)

Den gångna vekan har det varit sparsamt med uppdateringar här på InBeijing. Dels av personliga skäl, dels för att jag har jobbat på tre långa och krävande artiklar under veckan, som jag hoppas kunna presenterna här inom kort.

Nedan kommer dock en sammanfattning av veckans viktigaste händelser och diskussioner kring Kina med omnejd i form av ett drygt dussintal tweets.

Debatten kring situationen i Xinjiang – där över en miljon etniska minoriteter tagits till politiska fångläger utan föregående rättsprocess – rasar som aldrig förr. Intressant i sammanhanget är att Taiwans utrikesminister Joseph Wu har börjat ta en alltmer frispråkig ton på Twitter gentemot Kina, vad gäller såväl religiöst förtryck som statlig kinesisk media, bland annat genom att kalla partitidningen Folkets dagblad för en ”kommunistisk hjärntvätt” som ”suger”.

Som jag skrev om tidigare i veckan på InBeijing, så är Hennes & Mauritz ett av de företag som påkommits med att köpa produkter från regelrätta arbetsläger i Xinjiang.

Räkna med att 30-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg som infaller 4 juni kommer ta upp en stor del av diskussionen online under den kommande veckan.

Vidare har Taiwan under veckan visat sin progressiva sida vad gäller såväl att de första samkönade giftermålen i Asien nu ägt rum här, samt att man i hjärtat satt upp en installation i form av en man som utmanar en stridsvagn – en kopia av det berömda foto i samband med massakern vid Himmelska fridens torg.