Kaotiska scener när kinesisk toppolitiker besöker norska stortinget

Li Zhanshu, Kinas tredje högst rankade politiker, var i går på besök i norska stortinget. Det ledde till nationalistiska manifestationer utanför Norges lagstiftande församling, samt att en parlamentsledamot inte blev insläppt innan hon tog av sig en tröja som den kinesiska delegationen ogillade.

Inför Lis besök hade en grupp vid namn ”Norway-Wenzhou Chamber of Commerce” sökt tillstånd att demonstrera utanför stortinget. Upp dök ett femtiotal personer med kinesiska flaggor av olika storlekar.

Enligt sinologen Torbjörn Färövik – som var på plats under gårdagen – var folksamlingen en blandning av personer från den kinesiska ambassaden, och personer som den kinesiska ambassaden kommenderat dit.

Färövik berättar på Facebook hur ingen av de medverkande ens kände till ”Norway-Wenzhou Chamber of Commerce”. Organisationen verkade uppdiktad eftersom Färövik inte har kunnat hitta någon information om den, samt det faktum att det inte finns några norska företag i Wenzhou:

I tidningen Verdens Gang uppmärksammade vidare historikern Bård Larsen dagen innan Li Zhanshus besök att Amnesty och andra organisationer blott fått tillstånd att demonstrera en bra bit bort från stortinget, alltså precis som den kinesiska delegationen ”kräver att bli mött”:

Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner har fått beskjed om at deres demonstrasjon mot Kinas menneskerettighetsbrudd må skje på Universitetsplassen, et godt stykke unna den kinesiske delegasjonen.

Situasjonen er altså den at det kinesiske statsbesøket vil bli møtt slik det ønsker – og krever å bli møtt: Med applaus og uten kritiske innvendinger.

Även Norges största statliga medieorganisation NRK uppmärksammade detta, och intervjuade personer i stortinget som skyddar beslutet med argumentet att den kinesiska organisationen ansökte först.

Vidare sägs organisationen endast vara registrerad i Kina, men ha en medlem i en norsk parlamentsledamot med kinesisk bakgrund, som kunde hjälpa till med ansökan.

Dagen för Li Zhanshus besök uppstod fler dramatiska scener. Parlamentsledamoten Guri Melby från Venstre hindrades från att komma in i parlamentet på grund av att hon bar en tröja med de kinesiska tecknen för ”frihet” (自由).

Först var det folk från Kinas ambassad som försökte stoppa henne(!), och sedan stortingets säkerhetsvakter med argumentet ”du kan ikke møte den kinesiske delegasjonen med den T-skjorta”.

Först efter att Melby tagit av sig tröjan, kunde hon äntra sin arbetsplats som folkvald norsk politiker.

Torbjörn Färöviks bild av demonstrationen från den okända organisationen ”Norway-Wenzhou Chamber of Commerce”.

Li Zhanshu med sällskap kunde alltså lämna stortinget efter att ha fått precis som man ville ha det. De enda demonstranterna som syntes utanför var påhejarna utskickade ambassaden, och väl inne i stortinget tilläts inga budskap på tvärs med kommunistpartiets agenda.

För att sätta detta i kontext, så är denna form av press något som ofta utövas mot länder gentemot vilka Kina har överhanden eller i alla fall stort inflytande.

Läsare av InBeijing vet sedan tidigare att Kina fryste det ekonomiska och andra utbyten med Norge sedan Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010.

Först efter att Norges utrikesminister 2016 läste upp en förödmjukande så kallad ”gemensam diplomatisk skrift” för att blidka Kina, kunde norska företag börja sälja lax och annat till Kina igen.

Kina har Norge lindat kring sitt finger. Något att tänka på medan de kinesiska investeringarna i Sverige ökar.