Första konkreta bevisen för att Huawei bedrivit spionage i Europa

1 maj, 2019

Huruvida Huawei använder sin produkter för att spionera på utländska användare har debatterats häftigt under de senaste månaderna.

Nu kommer bevis från Vodafone, Europas största telebolag, som visar att det kinesiska telekombolagets mjukvaror togs med bar gärning i Italien för redan ett årtionde sedan, med att innehålla så kallade ”bakdörrar”.

Bloomberg – som under gårdagen var först med att presentera detta scoop i artikeln ”Vodafone Found Hidden Backdoors in Huawei Equipment” – beskriver bakdörrar som en metod att kringgå säkerhetskontroller för att tillgå datasystem eller krypterad data.

I fallet med Vodafone så medför detta risken att tredje part får tillgång till personliga datorer och hemnätverk, enligt dokument från företaget som Bloomberg sett.

Enligt uppgift ska Huawei ha ombetts ta bort dessa bakdörrar, men problemen icke desto mindre ha kvarstått:

Europe’s biggest phone company identified hidden backdoors in the software that could have given Huawei unauthorized access to the carrier’s fixed-line network in Italy, a system that provides internet service to millions of homes and businesses, according to Vodafone’s security briefing documents from 2009 and 2011 seen by Bloomberg, as well as people involved in the situation.

Vodafone asked Huawei to remove backdoors in home internet routers in 2011 and received assurances from the supplier that the issues were fixed, but further testing revealed that the security vulnerabilities remained, the documents show.

Problemet med bakdörrarna ska enligt Vodafone sedermera ha lösts, men kommer enligt Bloomberg ändå att fungera som bevis – eller så kallat ”smoking gun” – för att Huawei ägnar sig åt spionage.

Trots denna händelse som utspelade sig för redan ett årtionde sedan, så har Huawei vunnit flera kontrakt genom det brittiska telebolaget Vodafone. Något som i sig visar på svårigheterna med att avfärda Huaweis konkurrenskraftiga – och tillika statligt subventionerade – produkter, alltså även om konkreta bevis för spionage uppstår.

Vodafone har sedan dess utökat sitt samarbete med Huawei, enligt interna dokument med anledning av företagets billiga produkter och tjänster.

Vidare har Vodafone de facto varit ett av de utländska företag som allra mest högljutt motsatt sig förbud mot Huaweis produkter, med argumentet att utbyggnad av exempelvis telenät skulle blå såväl dyrare som gå långsammare utan Huawei.

Bloomberg bifogar även grafik över hur Huawei under senare år har utökat sin marknadsandel bland annat på Ericssons bekostnad, samt vilka länder som i dagsläget har förbjudit företaget från att medverka i utbyggnaden av 5G-nät:

Som synes så motsvarar alltså de länder som har förbjudit Huawei i dag en knapp tredjedel av världens BNP.

Enligt Bloomberg är det sannolikt att Kanada och Nya Zeeland snart också kommer förbjuda Huawei, medan Sverige tillsamman med åtta länder beskrivs som ”on the fence”, det vill säga i ett stadie av viss tvekan.

Kommer de nya bevisen om Huaweis bakdörrar att påverka dessa beslutsfattandet i dessa länder?

Läs en enklare sammanfattning av de nya uppgifterna i artikeln ”The West Finally Has Its Huawei Smoking Gun” via Bloomberg.

UPPDATERING:

Sedan denna artikel först skrevs, så har flera experter avfärdat Bloombergs påståenden om att fallet skulle utgöra bevis för att Huawei spionerar i Europa. Man menar att dessa bevis all olika anlendingar helt enkelt inte är starka nog.

Du kan läsa mer om dessa anledningar på såväl svenska som engelska:

Telnet är inte en ’bakdörr’” (Elektroniktidningen)
Evidence of backdoors in Huawei equipment collapse under light scrutiny” (Tech Republic)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.