130 000 personer på Hongkongs gator i protest mot ny kinesisk lag

Under helgen tågade cirka 130 000 personer ut på gatorna i Hongkong för att protestera mot en ny lag som stadens myndigheter har låtet veta ska antas senast i juli.

Lagen innebär att personer som är efterlysta för brott enligt kinesisk lag kan utelämnas från Hongkong för att ställas till svars inför Kinas rättssystem.

Detta har skapat en stor oro för att exempelvis politiska dissidenter, religiösa aktivister eller till och med affärsmän ska kunna lämnas ut till kinesiska myndigheter för antingen dagens svepande lagar, eller framtida lagar i ett system som skiljer sig avsevärt från den juridiska självständighet som Hongkong utlovades innan staden överlämnades till Kina 1997.

Hongkong har förvisso liknande utlämningsavtal med flera andra länder. Men bland annat The Guardian intervjuar en av demonstranterna som ger uttryck för farhågorna vad gäller ett sådant avtal med just Kina:

Hong Kongers fear the law will allow China to demand that Hong Kong turn over political dissidents, religious workers and business people whose work may violate some yet-to-be-written law.

“They say if you’re innocent you shouldn’t be afraid,” said Alex Ho, a Catholic school teacher who marched most of the route carrying his 18-month-old daughter, Stella. “But the legal system in China changes. They can make up the law and say that people did whatever they want.”

Protesterna som ägde rum nu i helgen var bland de största i Hongkong sedan den så kallade paraplyrevolutionen 2014, då hundratusentals demonstranter ockuperade delar av staden för att under 79 dagar i följd uttrycka missnöje med Kinas ökade politiska inflytande.

Ytterligare en anledning till den stora uppslutningen just under helgen var domarna mot de så kallade ”Umbrella Nine”, nio stycken personer som medverkade just under protesterna 2014.

Fyra av dem dömdes i onsdags till fängelse, varav två stycken professorer som varit ledande figurer till sexton månader vardera på högriskanstalt för den annars sällan använda koloniallagen ”public nuisance”:

Flera av de nio dömda uppmanade i samband med domarna stadens befolkning att ge sig ut att demonstrera mot lagen om utlämning till Kina, vilket alltså tros ha bidragit till protesternas storlek.

De gula paraplyerna är en påminnelse om de väldiga demokratiprotesterna 2014.

Claudia Mo, en av Hongkongs parlamentsledamöter, deltog i demonstrationerna.

Enligt polisens uppskattningar var det dock endast knappt 23 000 personer som deltog i protesterna.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam försvarade också lagen efter protesterna. Hon menade att lagen är nödvändig för att ”täcka till kryphål” som gör att flyktingar kan gömma sig i Hongkong, och att gemene man inte har något att oroa sig för så länge man inte flyr undan lagen.

Någon som redan lämnat staden på grund av det planerade utlämningsavtalet är Lam Wing-kee, som tidigare drev förlagsverksamhet i Hongkong tillsammans med Gui Minhai. Lam landade i Taiwan förra veckan, och har uppgett sin avsikt att bosätta sig här.

Lam försvann 2015 i samma veva som Gui Minhai. Han dök sedan upp i Hongkong året därpå och utlyste en presskonferens, där han avslöjade hur han blivit kidnappad och hotad.

Om lagen om utlämning klubbas genom i juli, så fruktar Lam att han aldrig mer tillåts lämna Hongkong eftersom han tekniskt sett fortfarande är efterlyst i Kina.

Förutom politiska aktivister så har även delar av stadens näringsliv uttryckt oro för lagen, som potentiellt även kan drabba affärsmän som bedriver affärer på vis som inte är tillåtet i Kina, där lagar och regleringar ser helt annorlunda ut än i Hongkong.

En ”nationell säkerhetslag” lag med liknande innebörd höll på att antas redan 2003, man stoppades efter att en halv miljon människor gett sig ut på gatorna för att protestera.

Frågan är om stadens civilsamhälle – som är under ständigt tilltagande press från Peking – har kraft nog att mana till liknande reaktioner återigen. Särskilt med förra veckans nio fängelsedomar i färskt minne.

I artikeln ”Protesters vow to escalate action and surround legislature if Hong Kong presses on with China extradition law” i Hong Kong Free Press uppger organisatörerna av helgens protester i alla fall att demonstrationerna kommer tillta ytterligare i styrka nästa månad – samt att stadens lagstiftande församling ska omringas – om lagförslaget inte dras tillbaka.

Kommer vi så se en ny kraftmätning i ett Hongkong var politiska och civila rättigheter ser ut att försvinna oroväckande fort?

Protesten tågar genom de centrala delarna av Hongkongs huvudö.

Några av de rättframma skyltarna och budskapen som kännetecknar protesterna i Hongkong, men som sannolikt genast skulle leda till frihetsberövande på det kinesiska fastlandet.