Kinesiska stridsflygplan hejdade efter 10 minuter i Taiwans luftrum

Under söndagen rapporterade Taiwans nyhetsbyrå Central News Agency (CNA) att det taiwanesiska flygvapnet skickat upp ”ett flertal” stridsflygplan för att hejda de två kinesiska stridsflygplan som tagit sig över den sydvästra gränser för Taiwans luftrum.

Enligt uppgifter ska de kinesiska planen ha lämnat Taiwans territorium först efter 10 minuters ”dödläge”. Något som i sin tur orsakades av vad Taiwans utrikesministerium kallade en ”medveten, vårdslös och provokativ handling” från det kinesiska flygvapnets sida.

Bland annat South China Morning Post framhåller hur handlingen vidare utgör en upptrappning av tidigare aktiviteter från Kinas militär i området:

Taiwan scrambled interceptors on Sunday morning and broadcast warnings after two PLA J-11 fighter jets crossed the median line and entered the island’s southwestern airspace.

Despite those warnings, the Chinese fighter jets continued their incursion for about 10 minutes – unusual compared to earlier intrusions, in which Chinese aircraft would quickly return to the China side of the median, Taiwan’s military officials said, adding that the planes were about 185 kilometres (114 miles) from Taiwan proper.

South China Morning Post rapporterar vidare hur president Tsai Ing-wen under måndagen beordrade Taiwans militär att driva ut kinesiska stridsflygplan från landets luftrum med kraft nästa gång en liknande händelse äger rum.

Denna order offentliggjordes under måndagen bland annat via Facebook, där Tsai postade en bild på sig själv talandes i telefon, med tillhörande text om att hon redan beordrat en sådan utdrivning ”i det första skedet” om kinesiska plan återigen tar sig över gränsen.

Händelsen har också skapat reaktioner internationellt, inte minst från amerikanskt håll. Bland annat underströk John Bolton, USA:s nationella säkerhetsrådgivare, hur USA är redo att skydda Taiwans demokrati från kinesiska provokationer:

Men tonen är hård även från kinesiskt håll. I en text med rubriken ”Taiwan can’t gamble on cross-Straits crisis”, uppmanade Global Times, som ges ut av partitidningen Folkets Dagblad, under gårdagen i en ledarartikel USA att hålla sig borta från konflikten mellan Kina och Taiwan. Man hotade också ånyo taiwanesiska myndigheter med militär upptrappning:

The mainland can adopt various measures to make Taiwan ruled by the Democratic Progressive Party (DPP) turn into a Lebanon situation, which ”Taiwan independence” forces cannot afford.

If Washington sends wrong signals that lead to continuously escalating tensions in the region, it would be a nightmare for Taiwan authorities. If the DPP puts the island in the middle of a high-level military storm, can it sustain the rule?

Once the cross-Straits crisis gets out of control, the Chinese mainland is capable of fighting to the end, while both the island and the US have something to worry about. The DPP fears that it would lose its power. Washington doesn’t want to be involved in another major war and is also concerned that Taiwan people will no longer accept its support.

President Xi Jinping började 2019 med att i ett särskilt tal understryka att Kina kommer använda ”alla nödvändiga medel” för att bringa Taiwan under kinesiskt styre, och underströk vidare att man inte utesluter användningen av militär.

Läs mer om talet, och Taiwans svar på det hotfulla budskapet, i texten ”Hård ordväxling mellan Kina och Taiwan om krig eller återförening” här på InBeijing.