Kina förstör 29 000 kartor med Taiwan som sägs ”hota den nationella säkerheten”

Ibland måste alla tunga och seriösa nyheter blandas samman med de som har komiska inslag. Samtidigt kan de komiska nyheterna ibland ge vid handen hur långt hysterin är gången gällande en särskild fråga.

Så var verkligen fallet när lokala myndigheter i staden Qingdao förstörde 29 000 kartor, som av tullmyndigheten upptäckts med att visa Taiwan som ett land snarare än som en del av Kina.

Det rapporterade South China Morning Post tidigare i veckan, och tillade att kinesiska myndigheter ser kartorna i fråga som ”ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten”:

Maps reflected national sovereignty and were a political statement, Ma Wei, from the Department of Geographical Information Management at the Ministry of Natural Resources, was quoted as saying.

“If there are ‘problematic maps’ which harm national sovereignty and territorial integrity, especially foreign printed products or products destined for import or export, they will be intentionally used or speculated on by the international community,” he said.

“[This will] directly harm the national interest and citizens’ dignity, and is a serious threat to national security.”

Kartorna var ironiskt nog tillverkade i Kina. De var på engelska och skulle skeppas utomlands när tullen lade beslag på dem.

Statliga Global Times rapporterar också om händelsen i en artikel med rubriken ”Maps with boundary mistakes destroyed”. Där framgår – något otydligt – att ”relevanta myndigheter” har undersökt ”den inhemska marknaden för kartor” 100 gånger, och upptäckt över 10 000 ”inkorrekta kartor” vars cirkulation därmed stoppats.

Det är inte första gången kinesiska myndigheter lägger betydliga resurser på vad de anser vara felaktiga kartor. Redan i december 2015 skrev jag här på InBeijing inlägget ”Kina kriminaliserar kartor som inte följer landets territoriella krav”, angående en ny lag som implementerades 1 januari 2016.

Enligt denna lag är det nu straffbart att äga eller ens föra in kartor i Kina som inte avbildar landets territoriella krav gällande Taiwan, Tibet, Sydkinesiska havet och gränsområdet till Indien på det vis som myndigheterna kräver.

Det är heller inte första gången som kinesiska myndigheter går bärsärk över något som gäller Taiwans status som land. Förra hösten skrev jag här på InBeijing hur Kina kontaktade otaliga flygbolag med krav på att de skulle benämna Taiwan som en kinesisk provins på sina hemsidor.

En relevant fråga är huruvida Kinas allt större petighet över allt mindre detaljer gällande Taiwan ett tecken på styrka eller svaghet.