Reportrar utan gränser fördömer Kinas ambassadörs attacker mot svensk media

18 mars, 2019

Kinas ambassadör fortsätter att dra till sig uppmärksamhet för hot och burdus framtoning. I dag passade Reportrar utan gränser på att fördöma ambassadörens upprepade försök att på olika vis censurera svenska medier.

Den direkta anledningen är ett uttalande som kinesiska ambassaden gjort via sin hemsida, där man kritiserar SVT för att ha låtit Taiwans högsta diplomatiska representant i Sverige publicera en artikel om hur Kina hotar den taiwanesiska demokratin.

RSF publicerar sitt fördömande på såväl svenska som engelska:

On the embassy’s website, the ambassador recently posted a long, unsigned attack against SVT Nyheter, a major Swedish news outlet. The diplomat castigates the site for giving a platform to David Liao, Representative to the Taipei Mission in Sweden, on February 27. Liao published an opinion piece calling support for Taiwanese democracy against Chinese threat. According to Gui Congyou, the article “challenges the one China principle” and “amounts to serious political provocation.”

I den svenska versionen av uttalandet framhåller Erik Halkjaer, ny ordförande för RSF i Sverige, att utländska beskickningar inte ska lägga sig i mediernas redaktionella innehåll i sitt värdland.

Vidare menar Cédric Alviani, chef för Reporters Without Borders Östasienkontor, att den kinesiska ambassadens agerande i Sverige avslöjar Kinas ”otyglade försök” att utöva censur bortom sina egna gränser.

Det finns ytterligare en anledning till fördömandet: RSF påminner nämligen också om att detta inte är första gången som Kinas ambassadör attackerar svenska medier. Tvärtom så har det blivit något av en vana sedan Gui Congyou tillträdde som ambassadör:

Since July of 2018, the Chinese Embassy in Stockholm has attacked multiple Swedish news sources, including Dagens Nyheter (DN), Tidningarnas Telegrambyrå (TT), 8 Sidor, Upsala Nya Tidning, Dagens Samhälle, Nya Wermlands-Tidningen, and Svenska Dagbladet (SvD).

The ambassador was particularly harsh towards Swedish journalist Jojje Olsson, author of a book on the Swedish publisher Gui Minhai, who was kidnapped in Thailand in 2015 and is still detained in China with no scheduled sentencing. Last December, he also attacked Swedish journalist and commentator Kurdo Baksi, accusing him of “instigating hatred against China.”

Man kan ju undra hur länge Gui Congyou ska få hålla på innan svenska myndigheter säger ifrån. Vart går gränsen? Vad hade skett om den ryska ambassadören betett sig på samma vis?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.