”Kina har fler internetanvändare än vad EU har invånare”, är en mening jag själv gillar att använda för att sätta storleken på Kinas internet i relation till något.
Nu kan denna mening ändras till: ”Kina har fler internetanvändare än vad Europa har invånare”, även om man räknar med de europeiska länder som inte är EU-medlemmar samt de europeiska delarna av Turkiet och Ryssland.
Enligt ny statistik från Kinas myndigheter hade landet vid årsskiftet nämligen 829 miljoner internetanvändare. Av dessa shoppar 610 miljoner online, varav 600 miljoner också betalade online.
Vidare använde sig 583 miljoner kineser under fjolåret av mobila betalningar. Samtidigt tittade 648 miljoner på videos online, medan 576 miljoner kinesiska internetanvändare lyssnade på musik online.
Trots detta så har Kinas internet fortfarande en stor tillväxtpotential. ECSN noterar att 59,6 procent av den kinesiska befolkningen vid årskiftet hade tillgång till internet; en siffra som växte med 6,2 procentenheter från förra årsskiftet och tros fortsätta växa i takt med att Kinas urbanisering fortgår.
Men den kinesiska nätmarknadens storlek och potential i åtanke, är det alltså inte lustigt att flera utländska internetföretag är villiga att kasta sina principer om yttrandefrihet och annat överbord för att tillmötesgå landets myndigheter och därmed få tillgång till denna marknad.
Exempelvis växer såväl Googles som Facebooks annonsintäkter i Kina kraftigt, trots att de båda företagens tjänster inte är tillåtna i Kina.
Detta samtidigt som Kinas internet under Xi Jinpings presidentskap har blivit mer – inte mindre – kontrollerat och censurerat.
Fyra år i rad har tankesmedjan Freedom House rankat Kinas internet som det minst fria i hela världen, bakom länder som Saudiarabien, Kuba och Iran.
Se nedan en tweet med exempel på sidor och tjänster som just nu är blockerade i Kina:
Websites banned in China as of February, 2019.
– Google Search
– Yahoo
– YouTube
– Wikipedia (Chinese)
– Netflix
– Tumblr
– BBC
– New York Times
– The Independent
– Amnesty InternationalLonger list: https://t.co/QBP68QgcUU
— The Spectator Index (@spectatorindex) February 18, 2019
Och nyligen uppmanade Xi till en ännu med omfattande kontroll av Kinas internet, i ett hemligt möte med hundratals tjänstemän vars innehåll delvis läckt ut och rapporterats av New York Times.