Hundratals kinesiska företag vinstvarnar efter att börsen i Shanghai föll med 24,6 procent i fjol

(Bilden ovan föreställer utvecklingen av Shanghais kompositindex sedan januari 2018)

För en dryg vecka sedan skrev jag här på InBeijing om hur Kinas ekonomiska tillväxt i fjol var den lägsta sedan 1990, samt att konsumtionen minskat drastiskt i svallvågorna av handelskriget med USA.

Nu tonar sig nya bekymmer upp i den kinesiska ekonomin, då 440 företag listade i Kina denna vecka vinstvarnade för sina resultat under fjolåret. Detta uppmärksammas av bland annat Bloomberg, som noterar att 373 av de listade företagen uppger att de gick med förlust under 2018.

Bloomberg har sammanställt de drygt 2 400 listade kinesiska företag som under januari presenterat prognoser för sin verksamhet i fjol. Det noteras även att 86 procent av de 373 företagen som varnar för förlustsiffror gick med vinst 2017.

Enligt Bloomberg är samtliga sektorer drabbade, och dessutom ser utsikterna för 2019 knappast bättre ut:

The number of Chinese companies warning on earnings is turning into a flood as a deadline looms on Thursday (Jan 31), with no industry spared from worsening demand.

(…)

Damage has been widespread: airlines faced soaring fuel costs and a weak yuan, the equity-market slump hurt brokerages, while China’s economic slowdown and surge in impairment costs slashed earnings for a bus manufacturer, a maker of refrigerators and an ID-card supplier. Another glut of forecast cuts is likely before the end of the day, as many firms opt to take a hit from more stringent accounting rules rather than report years of losses.

”We’re only just seeing the beginning of deterioration in corporate earnings as the economy slows further,” said Yu Dingheng, a fund manager at Shenzhen Flying Tiger Investment & Management Ltd. ”Things will continue to go downhill for firms seeing business slowing and even as the macro-economy recovers, these individual firms will never be what they were.”

Utvecklingen beror givetvis på lägre tillväxt och mindre konsumtion. Under fjolårets sista kvartal sjönk vidare såväl investeringar som industriell produktion märkbart.

Och för helåret 2018 ökade Kinas handel med 9,7 procent, vilket är klart mindre än 14,2 procent året innan. I december var ökningen på årsbasis blott 4,8 procent.

Enligt många analytiker beror delar av utvecklingen på handelskriget med USA. Även Ning Jizhe, chef för Kinas nationella statistikbyrå, medgav nyligen att handelskriget påverkar den kinesiska ekonomin, om än i “hanterbar” utsträckning.

I artikeln ”In-Depth: A Checklist for China’s Economic Outlook in 2019” framhåller det kinesiska finansmagasinet dessutom att både tillväxt som export förväntas sjunka ytterligare under detta år.

Minskad tillväxt och stagnerad konsumtion har satt sina spår på Kinas börsmarknad. I fjol sjönk Shanghais kompositindex med hela 24,6 procent, vilket innebar att indexet var det sämst presterande i hela världen.

Det är svårt att se hur kinesiska myndigheter kommer kunna vända den oroande trenden, och därmed uppmuntra såväl inhemska som utländska företag till att investera och skapa jobb samt ekonomisk aktivitet på en nivå som liknar den tidigare.

Vad vi ser nu är en början på en utveckling som potentiellt kan få mycket allvarliga konsekvenser för kinesiska myndigheter, särskilt om man inte lyckas avvärja de höjda tullar som USA kommer införa 1 mars om ingen lösning hittas på handelskriget länderna emellan innan dess.

En mycket viktig faktor att hålla koll på vad gäller Kinas ekonomi är fastighetsmarknaden. Även där tornar orosmolnen upp sig. Jag hoppas få tid att skriva mer om detta ämne senare i februari.

Men först vill jag meddela att InBeijing nu tar en paus på dryg vecka. Anledningen är att det kinesiska nyåret nu infaller, och jag kommer befinna mig på resande fot utan dator till nästa helg.

Väl mött igen om en dryg vecka!