Publicerat: Min längsta artikel någonsin om Kinas politik, maktspel och uteblivna reformer

31 januari, 2019

I årets första nummer av Sveriges ledande nyhetsmagasin Fokus pryddes framsidan av president Xi Jinping vandrande över en expanderande karta av Kina. Detta eftersom veckans fördjupning innehöll en artikel av mig om Kinas politiska utveckling under sin nuvarande president, tillika den längsta magasinstext jag någonsin skrivit.

På åtta hela sidor diskuterar jag den tvärvändning som Kinas utveckling har tagit, jämfört med de reformer som gjorde landet rikt och (relativt) öppet under Deng Xiaoping.

Deng är främst känd för att ha öppnat upp den kinesiska ekonomi för omvärlden, och samtidigt hållit en låg profil internationellt då han insåg såväl Kinas begränsningar som nödvändighet att utveckla sin ekonomi snarare än att ge sig in på allehanda utrikespolitiska äventyr.

Detta har nu ställts helt på ända under Xi Jinpings ledning. I artikeln ges flera exempel på hur Kinas ekonomi och samhälle i flera aspekter blivit mer stängt under Xi, samt beskrivningar om hur hans utrikespolitiska upptåg som de nya sidenvägarna och den territoriella expansionen i Sydkinesiska havet på många vis har varit kontraproduktiva.

Dessutom förklaras hur Xi Jinping också har ändrat de inrikespolitiska reformer som Deng införde, främst vad gäller att skrota den tidigare maktdelningen inom partiet för att centralisera så mycket makt som möjligt kring sig själv.

En lång text som tar upp alla de viktigaste aspekterna av kinesisk politik och makt, helt enkelt!

Förhoppningsvis kan såväl den oinvigde som den inbitne Kinaveteranen finna texten intressant. För er som är intresserade av Kina så innehåller texten också intervjuer med namn som Bonnie Glaser, Richard McGregor och David Bandurski.

Läs texten i PDF här nedan, eller större version via Scribd:

Go toTop