Kina börjar straffa individer som använder Twitter eller VPN

Tidigare i veckan rapporterade bland andra South China Morning Post att en man i södra Kina blivit bötfälld drygt 1 000 svenska kronor för att ”utan tillstånd” ha använt sig av Virtual Private Network (VPN), en mjukvara för att komma åt det växande antalet internetsidor som omfattas av den kinesiska censuren.

Inkstone noterar att Kina just nu blockerar 155 av världens 1 000 mest välbesökta internetsidor, samt att böterna sammanfaller med en upptrappad kampanj från landets myndigheter för att ”rensa upp” på nätet.

VPN har alltid varit ett tveeggat svärd för kinesiska myndigheter. Dels vill regimen stänga ute information som man själv inte har kontroll över. Dels behöver företag, lärosäten och andra internationella aktörer tillgång till information även utanför Kina allt mer censurerade internet.

South China Morning Post uppmärksammar mycket riktigt också att detta inte är första gången som en kinesisk privatperson straffas för att använda sig av VPN:

In 2017, as part of a 14-month nationwide campaign against unauthorised internet connections, including VPN services, a Chinese man from southwest Guangxi province, Wu Xiangyang, was sentenced to five and a half years in prison for selling VPN services online. Wu also had to pay a fine of 500,000 yuan (US$72,790), an amount equivalent to the profits he had made from his VPN business since 2013.

The most recent VPN clean-up campaign, which started in January 2017 and ran until March 31, 2018, crippled most VPN services on the mainland as the government required them to obtain approval. At the time Chinese authorities said the country’s internet connection service market showed signs of “disorderly development that ­requires urgent regulation and governance”.

Vanligtvis sammanfaller störningar av VPN-tjänster med känsliga politiska datum eller händelser i Kina, exempelvis den nationella folkkongressens sammanträde eller årsdagar av Himmelska fridens torg.

Enligt uppskattningar som Inkstone citerar så använder sig 20-30 miljoner kinesiska internetanvändare i dag av VPN. Det är oklart varför just denna man i södra Kina bötfällts, eller hur många fler som kommer gå samma öde till mötes.

Som New York Times uppmärksammade i artikeln ”Twitter Users in China Face Detention and Threats in New Beijing Crackdown” under gårdagen, så sammanfaller straffet mot denna VPN-användare med en hårdför kampanj för att tysta kinesiska användare av Twitter.

Efter att kinesiska myndigheter bringat de inhemska sociala medierna under en närmast total kontroll, så verkar nästa målsättning vara att omöjliggöra för kinesiska internetanvändare att nyttja sociala medier eller andra tjänster som ligger utanför regimens kontroll:

The Chinese police, in a sharp escalation of the country’s online censorship efforts, are questioning and detaining a growing number of Twitter users even though the social media platform is blocked in China and the vast majority of people in the country cannot see it.

The crackdown is the latest front in President Xi Jinping’s campaign to suppress internet activity. In effect, the authorities are extending their control over Chinese citizens’ online lives, even if what they post is unlikely to be seen in the country.

“If we give up Twitter, we are losing one of our last places to speak,” said Wang Aizhong, a human-rights activist who said the police had told him to delete messages criticizing the Chinese government.

New York Times citerar vidare uppgifter som gör gällande att blott drygt tre miljoner kineser i dag använder Twitter. Trots detta så spelar tjänsten en stor roll inte bara för debatten i Kina, men även för att sprida information till omvärlden om vad som sker i landet.

Den nya kampanjen för att tvinga Twitter-användare att radera konton leds enligt uppgift av Kinas mäktiga ministerium för offentlig säkerhet, och riktar in sig även mot småskaliga användare. New York Times intervjuar en man med 4 000 följare som fick spendera två veckor i en trång cell med att titta på propagandavideos, efter att ha twittrat om mänskliga rättigheter.

Den finns här en annan mycket bedräglig paradox, nämligen det faktum att kinesiska statliga medier som Xinhua, China Daily och CCTV använder sig av Twitter och Facebook för att sprida partiets budskap, samtidigt som regimen alltså arresterar vanliga invånare som nyttjar samma plattformar.

Dels använder man alltså Twitter i propagandasyfte i egen vinning för att nå miljontals utländska internetanvändare, och dels använder man plattformen som grund och bevisföring när aktivister eller frispråkiga medborgare grips av polis.

Facebook, Twitter och LinkedIn avstår kommer antingen med ursäkter eller avstår helt från att kommentera denna sak då de tillfrågas av New York Times.

Bill Bishop, författare av det inflytelserika nyhetsbrevet Sinocism, gav i dag via just Twitter dock utlopp för en idé om hur dessa företag bör hantera situationen om de alls har några moraliska betänkligheter: