15 november: Angela Gui talar om Gui Minhais situation på Göteborgs stadsbibliotek

5 november, 2018

Angela Gui tvingades ställa in sin närvaro vid bokmässan i Göteborg i slutet av september. Nu är hon istället en av deltagarna i ett panelsamtal som ska hållas vid Göteborgs stadsbibliotek 15 november, som också internationellt är ”fängslade författare dag”.

Samtalet äger rum klockan 18, och beskrivs enligt följande på Göteborgs stadsbiblioteks hemsida:

Den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai har nu varit frihetsberövad i mer än tre år. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. Det är än i dag oklart vad han anklagas för. Kinesiska myndigheter har meddelat att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Vad har hänt Gui Minhai, och vad är bakgrunden till myndigheternas ingripande? Hur ser situationen ut i Kina i dag, när det gäller yttrandefrihet och författares uttrycksfrihet?

Svenska PEN:s Göteborgsavdelning ägnar programmet för Fängslade Författares Dag 2018 åt fallet Gui Minhai och Kina. I panelsamtalet ingår Angela Gui, Fredrik Fällman, Axel Kronholm och Frida Edman. Moderator för samtalet är Oskar Ekström. I programmet ingår också uppläsning av texter av bland andra Gui Minhai. Presentatör: Anna Mattsson, författare och styrelsemedlem i Svenska PEN.

I samarbete med Svenska PEN:s Göteborgsavdelning, Göteborgs Litteraturhus, Författarcentrum Väst och Bokmässan.

Angela Gui är dotter till den svenske fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai. Sedan faderns försvinnande i oktober 2015 har Angela drivit kampanjen Free Gui Minhai. Free Gui Minhai arbetar för hans frigivande genom medialt och politiskt påverkansarbete för att väcka uppmärksamhet kring Guis situation samt vad den innebär för kultur, näringsliv och samhälle globalt. Angela är för närvarande bosatt i Cambridge, Storbritannien där hon doktorerar i vetenskapshistoria.

Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet, undervisar i kinesiska språket och kulturen och forskar om idéhistoria, religion, propaganda och det historiska utbytet mellan Kina och Väst. Har tidigare jobbat vid City University of Hong Kong och Stockholms universitet. Var en av översättarna till samlingsvolymen med fredspristagaren Liu Xiaobos texter som kom 2011, Jag har inga fiender, jag hyser inget hat (Weyler). Twittrar som @yangfulei

Axel Kronholm är journalist som bevakar konflikt, politik och utveckling i Syd- och Sydostasien. Han har också rapporterat om fallet Gui Minhai och om Kinas internationella bistånd. Kronholms journalistik har publicerats i bland annat The Guardian, Washington Post, Sveriges Radio, OmVärlden, Svenska dagbladet och Göteborgs-Posten.

Frida Edman är ansvarig för Bokmässan i Göteborg. Tillsammans med representanter från Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, International Publishers Association har Edman under året särskilt lyft situationen i Kina och Gui Minhai. Bland annat publicerades en officiell inbjudan till Gui Minhai i Dagens Nyheter.

Oskar Ekström är programchef för Bokmässan i Göteborg. Bokmässan var 1995 initiativtagare till att göra Göteborg till en fristad för förföljda författare, vilket är en fråga som Ekström drivit inom sitt engagemang för fristadsnätverket ICORN under flera år.

Som jag bland annat utvecklade i min bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” så har Angela bjudits in att tala om sin fars situation i bland annat brittiska parlamentet, den amerikanska kongressen och FN.

Någon liknande inbjudan har dock inte kommit från svenska myndigheter, och det var först i år som utrikesminister Margot Wallström för första gången ens talade med Angela på telefon.

Detta är alltså ett av få tillfällen att se Angela tala i Sverige, särskilt eftersom hon till vardags är bosatt i Storbritannien.

Liksom är fallet vid de manifestationer som hållits för Gui Minhais sak utanför Kinas ambassad, så är det viktigt att så många som möjligt dyker upp och visar sitt intresse vid evenemang som detta.

Ett stort deltagarantal utgör nämligen ett bevis på att Guis öde inte har glömts bort, över 1 100 dagar sedan han först kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.