Trump hotar införa extra tullar på samtliga importvaror från Kina

Jag har tidigare flera gånger skrivit om det pågående handelskriget mellan Kina och USA. Första inlägget i ämnet publicerades här på InBeijing i mars, då den rådande uppfattningen var att retoriken om ett handelskrig bara sedvanliga tomma hot.

In i det längsta förnekade vidare den kinesiska ledningen att ett handelskrig var nära att ske, vilket sedermera blev omöjligt när USA under årets gång införde tio procent strafftullar på kinesiska importer värda 250 miljarder dollar.

Dessa tullar kommer öka till 25 procent vid årskiftet, om förhandlingarna mellan USA och Kina inte leder till de kinesiska eftergifter vad gäller exemplevis marknadstillträde och teknologistöld som Donald Trumps administration anser sig ha rätt att kräva.

Tidigare denna månad blev det klart att Donald Trump och Xi Jinping kommer mötas under det G20 möte som ska hållas i Buenos Aires i månadsskiftet mellan november och december. Nu har USA ytterligare höjt insatserna inför detta möte.

Bloomberg rapporterade nämligen i dag att USA planerar hota med extra tullar på samtliga importvaror från Kina, om de båda sidorna inte lyckas lösa den pågående handels- och marknadskonflikten:

The U.S. is preparing to announce by early December tariffs on all remaining Chinese imports if talks next month between presidents Donald Trump and Xi Jinping fail to ease the trade war, three people familiar with the matter said.

An early-December announcement of a new product list would mean the effective date — after a 60-day public comment period — may coincide with China’s Lunar New Year holiday in early February. The list would apply to the imports from the Asian nation that aren’t already covered by previous rounds of tariffs — which may be $257 billion using last year’s import figures, according to two of the people.

Om framsteg uteblir när de båda presidenterna möts, ska en lista på de extra tullarna alltså presenteras redan i december, och implementeras två månader senare. Även om kinesiska myndigheter försökt utstråla en tuff bild utåt som gör gällande att man inte räds något handelskrig, så är detta utan tvivel ett hot som kommer skapa oro i Peking.

Som jag skrev här på InBeijing i augusti, så har Xi Jinping och flera av hans närmaste medarbetare fått något så ovanligt som skarp kritik från flera håll även internt för hur man har hanterat handelskriget.

Det tuffa, uppstudsiga och nationalistiska tillvägagångssättet har enligt kritikerna snarast varit kontraproduktivt, då den kinesiska ledningen verkar ha underskattat Trump-administrationens målmedvetenhet att göra verklighet av hoten om strafftullar.

Vidare så sker detta i ett besvärligt ekonomiskt läge för Kina, som nyligen rapporterade sin svagaste tillväxt sedan 2009.

Till och med forskare inom den kinesiska staten varnade nyligen för att handelskriget med USA kan få Kinas BNP-tillväxt att sakta in med 1,5 procent.

Den kommande dryga månaden blir alltså extremt avgörande för detta viktiga handelskrig mellan världens två största ekonomier, som inte alls fått den uppmärksamhet den förtjänar i svenska medier.

Kommer kinesiska myndigheter tvingas till eftergifter om hotet om tullar mot samtliga drygt 500 miljarder dollars värde av exporter till USA blir officiellt?

Eller kommer Xi Jinping snarare att ställa in mötet, för att visa att han inte kommer låta sig påverkas av påtryckningar? Och hur kommer då den dramatiska upptrappningen av handelskonflikten påverka ekonomin i Kina och USA, samt resten av världen?