Kina har närmat sig 4 000 franska chefer och statsanställda, lurat ”hundratals” på information

24 oktober, 2018

Jag skriver ofta om olika former av kinesiskt spionage och underrättelseverksamhet. Det är ett ämne som av naturen är svårt att täcka, men det råder inga tvivel om att Kina på senare år trappat upp dessa aktiviteter betydligt i utlandet på senare år.

Sverige är inget undantag. Kinas ambassad har länge pressat uigurer i Sverige att spionera på andra uigurer, och så tidigt som 2010 utvisades två kinesiska diplomater för detta. Tidigare i år dömdes även en man till fängelse för att ha spionerat på den tibetanska diasporan i Sverige för Kinas räkning.

Allt fler fall avslöjas där statliga kinesiska företag eller tjänstemän – ofta i maskopi – på olika vis försöker komma åt allt från patent eller teknologi till försvars- och statshemligheter. Och då ska vi inte ens börja tala om cyberspionage.

Eller kanske ska vi det i alla fall. För i veckan publicerade Le Figaro en läckt rapport från franska underrättelsetjänsten, som gör gällande att Kinas säkerhetsministerium under de senaste månaderna har närmat sig 4 000 franska tjänstemän och företagsledare via nätverkssajten LinkedIn.

Enligt den franska underrättelsetjänsten har ”hundratals” av dessa låtit sig lurats, då medvetenheten och förberedelserna mot denna sorts aktivitet inte är lika stor som i exempelvis Storbritannien, återger The Telegraph:

Some 4,000 individuals have been targetted in recent months and “hundreds” have been bamboozled by offers of jobs or collaboration from fake LinkedIn accounts run by Chinese spies masquerading as “head hunters, consultants or think tanks”.

One cited by Le Figaro as agreeing to a free diving holiday in Southeast Asia while another agreed to write up short reports based on confidential information in exchange for payment.

Enligt rapporten ska 48 procent av måltavlorna vara statliga tjänstemän, medan 52 procent kommer från näringslivet. Datavetenskap, kärnkraft, nanoteknologi, telekommunikation och hälsovård hör till de värst drabbade sektorerna.

Den franska underrättelsetjänstens irritation över den dåliga beredskapen grundar sig i att denna form av spionage inte är något nytt. Förra året uppgav tyska myndigheter att kinesiska spioner på ett liknande vis närmat sig 10 000 tyskar via LinkedIn.

Och i augusti i år varnade USA för att kinesiska myndigheter använder sig av LinkedIn för att värva spioner bland amerikanska användare i en kampanj vilket beskrevs som ”superaggressiv”.

The Telegraph noterar att LinkedIn är det enda stora amerikanska sociala nätverket som i dag inte är blockerat i Kina, vilket kan förklara användningen av just denna plattform.

Rapporten som Le Figaro presenterar innehåller även information och tips om hur statsanställda och företagsledare ska kunna undvika att falla i fällan. Detta kan givetvis även vara till användning för svenskar som har anledning att vara försiktiga på internet:

To contain the threat, it has issued a set guidelines on how to spot and evade attempts to lure agents, who it says are “easily recognisable”.

Attractive, presentable ”avatars” usually send “standardised messages” offering “generously-paid collaboration opportunities” and an invitation to a free trip abroad to participate in a seminar, give conferences, meet a potential client or negotiate the terms of a contract”.

(…)

French intelligence then listed and named 15 “screen companies” it believes are being run by Chinese intelligence, such as China Center of International Politics and Economy (CCIPE). It warned the list was “not exhaustive” as new ones were being created all the time.

By way of advice, it simply advised civil servants to “refuse all connection requests from unknown people on social media”, adding that linking with a Chinese spy helped that agent boost his or her credibility and made it easier to fool others.

Se nedan även en video från France 24, där Kinas spionage via LinkedIn diskuteras på engelska:

Relaterad läsning:

French Are Target of Widespread Spying by Chinese, Figaro Says” (Bloomberg)
China’s LinkedIn Honey Traps” (The American Interest)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.