Veckans avsnitt av Konflikt i Sveriges Radio P1 är en måstelyssning för alla med intresse av Kina eller mänskliga rättigheter i allmänhet. Det handlar nämligen om det ökade förtrycket i Xinjiang.
SR:s korrespondent Hanna Sahlberg har besökt Kashgar i södra Xinjiang, och ger en otäck bild av den otäcka stämning som märks i staden och den övervakning som äger rum där.
Samtidigt intervjuar en annan av SR:s reportrar uigurer boendes i Sverige, som berättar om hur de hopplöst försöker kontakta släktingar i Xinjiang.
På grund av att regionen nu nästan är helt isolerad från omvärlden, samt att släktingarna riskerar straff bara för att prata med familj som är bosatt i utlandet, vet de intervjuade inte hur deras nära och kära mår eller om de ens är vid liv.
Även en person som själv suttit i ett av de otaliga läger för politisk omskolning som nu breder ut sig över västra Kina intervjuas.
Konflikt ägnar nästan en hel timme åt att på ett bra vis förklara situationen i Xinjiang, även om kanske lite mer historisk bakgrund angående de etniska spänningarna hade varit på sin plats. Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan, eller via SR:s hemsida.
Veckans avsnitt av Konflikt heter ”Kinas okända läger”.
Flera av de uigurer bosatta i Sverige som intervjuas i programmet, förekommer förresten också i min artikel ”Så skolas Kinas muslimer om” som jag skrev för aktuella numret av Amnesty Press.
För den riktigt intresserade är denna långa artikel förhoppningsvis ett bra komplement till Konflikts inslag. Den är dessutom gratis att läsa via Amnesty Press hemsida.