Ljudklipp: Debatt med mig och Christer Ljungwall om handel och mänskliga rättigheter i Kina

Tidigare i dag kom jag tillbaka från den årliga bokmässan i Göteborg, som ägde rum mellan torsdagen och söndagen förra veckan. Under årets mässa hade flera aktörer beslutat sig för att uppmärksamma Gui Minhai, som 17 oktober har suttit fängslad i Kina i tre år utan rättegång.

Bland annat fick jag i uppdrag av Expressen, Nordstedts, Svenska förläggareföreningen och Internationella förläggareföreningen att skriva boken ”Fängslad, förnedrad och svartmålad”. Den finns att läsa gratis via Expressens hemsida på såväl svenska som engelska.

Boken har två uppgifter. Dels berättas närmare vad som skett i fallet Gui Minhai sedan januari i år, dels bemöts den kinesiska ambassadens smutskastningskampanj av Gui och dess övriga attacker mot svenska medier och civilsamhälle.

Under bokmässan deltog jag i en dryg handfull evenemang och samtal. Bland annat en debatt med Christer Ljungwall, som undervisar vid Peking University HSBC Business School och arbetar vid ENC International Advisory Group, om handel och mänskliga rättigheter i Kina.

Samtalet handlar bland annat om huruvida ökad handel med Kina även innebär demokratiska framsteg i regimen,

Det handlar även om huruvida svenska och utländska myndigheter eller företag samt institutioner som EU är rädda för att kritisera Kina med tanke på landets ekonomiska makt.

Även om vi bara hade 30 minuter på oss så blev det en bra debatt, där jag och Ljungwall hade en del ganska skilda åsikter i några av de ovanstående frågorna. Lyssna på hela samtalet nedan:


Ivar Ekman från Sveriges Radio leder debatten med mig och Christer Ljungwall.

Jag publicerar ljudfilen här eftersom den är för stor att skicka med mail. Min övriga aktivitet under bokmässan, samt de aktiviteter som handlade om Gui Minhai, sammanfattar jag med text och bilder i det veckovisa mail som exklusivt skickas till de prenumeranter som sponsrar InBeijing via Patreon.

Just nu bidrar 24 sponsorer med sammanlagt 212 dollar i månaden via Patreon till InBeijing.

Överväg att stödja denna blogg med tre dollar i månaden, så får du också ett mail med unikt innehåll av varierande karaktär varje vecka. Sponsrar du med mer än så, kan du även få mina böcker elektroniskt eller som signerade fysiska exemplar!