Videointervju med Kinas ambassadör om Gui Minhai

19 september, 2018

”The Chinese ambassador to Sweden is not making friends in that country”. Så summerar SupChina News ambassadör Gui Congyous framfart i Sverige under de senaste dagarna.

Man syftar givetvis på ambassadörens oförsonliga krav på ursäkt, kompensation och straff för poliserna som avvisade tre kinesiska turister från ett hotell i Stockholm tidigare denna månad.

Ambassadören ligger inte direkt på latsidan. Trots att han på bara ett par dagar intervjuats av såväl Aftonbladet som Expressen angående de tre turisterna, har han även haft tid att intervjuas av tidningen Journalisten angående Gui Minhai.

Journalisten lade nyss upp en artikel och en video av intervjun på sin hemsida, där ambassadören levererar en rad motsägelsefulla och på annat vis från sanningssynpunkt ytterst tveksamma svar.

Bland annat säger han att Sverige gör sig skyldiga till påverkan av Kinas juridiska självständighet genom att kräva att Gui Minhai ska släppas fri – trots att han själv under de senaste dagarna flera gånger krävt att de svenska poliser som handlat enligt svensk lag ska straffas(!)

Ambassadören vidhåller även att Gui Minhais ”erkännanden” på kinesisk tv är genuina. Med vilka argument då? Jo, dels har Gui en egen vilja. Och dels är det olagligt att tvinga folk att erkänna saker i Kina, så därför kan erkännandena alltså inte vara framtvingade!

Vidare säger ambassadören att han ”inte vill” att fallet Gui Minhai ska skapa problem i de bilaterala relationerna. Anledningen till att det ändå blir så, är enligt ambassadören att det finns ”vissa personer” i Sverige som kritiserar Kinas hantering av Gui.

Om dessa personer bara kan vara tysta och respektera det kinesiska folkets ”110 år långa kamp” för självständighet, så kommer allt blir bra igen.

Intervjun – som sannolikt inte kommer ge ambassadören särskilt många nya vänner – kan ses via Journalistens hemsida eller via Youtube nedan:

På sin hemsida publicerar Journalisten även ett par andra frågor och svar som inte finns med i videointervjun. Bland annat frågar man om det brev som Kinas ambassad skickade ut till dussintals personer med smädelser om Gui Minhai:

Vad var syftet med det brevet?

– Det är mycket enkelt. Dessa personer har blivit lurade att skriva under ett upprop som brutalt blandar sig i Kinas justitiesuveränitet. Vi kan bara inte acceptera det. Syftet med brevet är att presentera sanningen och fakta till de här personerna. Det är allt, säger ambassadör Gui Congyou.

Ambassadören håller alltså fast vid fräckheten att flera av de 45 svenskar som i juni skrev under ett upprop för Gui Minhais frihet hade blivit ”lurade” att så göra.

Tidigare under sommaren har ambassadören sagt att flera av de 45 ska ha fått sina namn på uppropet utan att ha frågats eller gett sitt medgivande.

Detta visade sig vara ytterligare en lögn, då tidningen Svensk bokhandel kontaktade Kurdo Baksi som arrangerade uppropet, och kunde bekräfta att alla som skrivit under det varit fullt medvetna.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop