Kafé ber Kina om ursäkt efter besök från Taiwans president

15 augusti, 2018

Under det senaste året har vi sett allt från hotellkedjor till flygbolag och klädkedjor på olika vis ändra sitt sortiment eller sin benämning på Taiwan, för att inte riskera förlora möjligheten att bedriva affärsverksamhet i Kina eller på andra vis straffas av landets regim.

Den så kallade ”Taiwan-frågan” har drivits otroligt hårt av Kina under Xi Jinping. Man har med hjälp av mutor fått länder i Afrika och Centralamerika att säga upp de diplomatiska kontakterna med Taiwan, och lyckats få såväl idrottsevenemang som barnkörers(!) framträdanden i utlandet inställda.

Det är tydligt att Kinas ”soft power” ligger utanför begreppets vanliga definition. Den mjuka makt som Kina utövar för att sprida sitt kulturella och politiska inflytande kallas istället ofta för ”sharp power”; en slags morot och piska utformad för att få utländska organisationer, näringsliv, akademiker och regeringar att rätta in sig i ledet.

Den ständiga risken att förlora tillträde till eller affärsmöjligheter med den ekonomiska stormakten får aktörer inom ovanstående områden att ständigt gå på tårna. Ett extremt exempel på detta kunde ses när Taiwans president Tsai Ing-wen i dag mellanlandade i USA, inför ett statsbesök till ett par av Taiwans få kvarvarande diplomatiska allierade i Central- och Syamerika.

Under sin mellanlandning gjorde Tsai ett kort besök vid ett kafé tillhörandes kedjan 85C. Då Tsai följs åt av en samling journalister, så började snart bilder cirkulera på presidenten inne på kaféet, där hon bland annat köpte en kopp kaffe, talade med personalen och signerad en kudde.

85C är en taiwanesisk kedja med stor närvaro i Kina. Faktum är att jag själv köpte bakelser där ibland under min tid i Peking. Genast så började fotografier cirkulera på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, där nationalistiska användare ilsket krävde att 85C skulle ”lämna Kina” eller postade inlägg om hur ohygieniska företags produkter är.

Även statlig kinesisk media vägde in med sin kritik mot kaffekedjan, och anklagade dem för att ta ståndpunkter politiskt.

Livrädda för att förlora intäkter från Kinas stora marknad var 85C snabba med att utfärda en slags förklaring eller ursäkt, där man säger sig stödja det kontroversiella ”1992 års konsensus”, som Taiwans nuvarande regering inte har erkänt. Shanghaiist rapporterar:

In response to the online outrage, 85C published an apology on its official Weibo page early this morning. In the statement, the company voiced its support for the Chinese government, as well as the “1992 Consensus,” an understanding of sorts in which Taiwan and China agreed that there was only “one China.”

The company went on to say that it opposes any behavior or remarks that “divide the feelings of compatriots on both sides of the strait,” vowing to “uphold the cross-strait family.” The statement even refers to Tsai in Chinese state media parlance, not as Taiwan’s “president” but as the “leader of the Taiwan authority.”

Vidare uttryckte 85C stöd för kommunistpartiet, och prisade kinesiska myndigheter för deras hjälp med kaffekedjans affärsverksamhet i Kina.

Efter detta fortsatte dock 85C att kritiseras av kinesiska bloggare på Sina Weibo, men fick nu även ilskna kommentarer från taiwanesiska användare på Facebook.

Vad finns det egentligen att säga om detta – att ett kafé måste be om ursäkt för att Taiwans president köper kaffe där, eller annars förlora sin affärsverksamhet i Kina?

Någon i mitt flöde noterade hur denna reaktion från kinesiska bloggare inte är så lustig, med tanke på all den nationalistiska propaganda som kommunistpartiet det senaste året prånglat angående vikten att inkorporera det demokratiska Taiwan under kommunistpartiets styre.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.