Protester när Kinas kampanj mot islam sprider sig till fler provinser

Jag har tidigare här på InBeijing skrivit om den pågående kampanjen mot islam i västra Kina. Flera källor uppger nu att omkring en miljon muslimer låsts in i läger för politisk omskolning i provinsen Xinjiang, dit de tagits utan någon som helst föregående rättsprocess.

Personerna kan sedan hållas i lägren i flera månader och i vissa fall längre än ett år. Där tvingas de avsäga sig sin tro och på olika vis svära trohet åt kommunistpartiet och Xi Jinping. För den som inte lyder väntar straff i form av våld, stresspositioner eller isoleringscell.

Senare denna månad kommer ett långt reportage som jag skrivit på detta ämne att publiceras i ett svenskt magasin. Då kommer jag lägga ut artikeln som PDF här på InBeijing, och beskriva situationen i Xinjiang närmare. Den som är intresserad kan tills dess läsa ”Kina spärrar in muslimer i läger” som jag skrev i Fokus i juni.

Situationen i Xinjiang har eskalerat betydligt sedan den hårdföre Chen Quanguo blev partichef i provinsen 2016. Men den har också stöd från högsta ort. Redan 2015 deklarerade president Xi Jinping att all religion i landet ska ”kinesifieras”, och i våras befordrades Chen Quanguo till politbyrån som tack för sina insatser.

I maj släppte forskaren Adran Zenz en rapport som visade att lägersystemet i Xinjiang som redan håller cirka en miljon uigurer fortfarande är under utbyggnad. Det finns alltså inga tecken på att kampanjen kommer avstanna, trots tilltagande kritik från omvärlden.

Snarare tvärtom. För i veckan har flera medier rapporterat om hur myndigheterna försökt riva en stor moské i Weizhou. Denna stad ligger i provinsen Ningxia som är hem åt drygt två miljoner medlemmar av en muslimsk etnisk minoritet vid namn hui.

Bland annat South China Morning Post återger hur tusentals huier i veckan samlades utanför moskén i Weizhou för att hindra den från att rivas. De tycks också ha lyckats, för enligt det ursprungliga dekretet skulle den ha rivits i dag med förevändningen att den saknat tillstånd vid uppförandet:

The stand-off in the town of Weizhou in Tongxin county, in the Ningxia Hui Autonomous Region, is the latest, and possibly largest, conflict in a recent campaign to rid the region of what Beijing regards as a worrying trend of Islamisation and Arabisation, as the ruling Communist Party doubles down to “Sinicise religion”.

According to a notice said to have been issued by the Weizhou government on August 3 and shared online, the mosque’s management committee had been given a deadline of Friday to demolish the building on the grounds it had not been granted the necessary planning and construction permits.
If the management committee failed to comply, the government would “forcefully demolish it according to the law”, the notice said.

Tidningen beskriver vidare hur en lokal tjänsteman under gårdagen gått till moskén för att försöka få folk och gå hem med löftet att den inte kommer rivas, innan lokala myndigheter kommit överens med invånarna om en ny byggplan för en moské på samma ställe.

Platsen har haft en moské i över 600 år, men nyligen byggts upp på nytt eftersom den slogs sönder under kulturrevolutionen, tillsammans med otaliga andra moskéer, kyrkor i tempel över hela Kina. Den nyaste utbyggnaden av moskén i Weizhou blev klar i fjol, och många muslimer i området undrar nu varför den plötsligt ska rivas när det inte var några problem under konstruktionen.

Videoklipp som South China Morning Post har sett visar ett tiotal kinesiska flaggor händer från moskén, samt ett bar banners med texter som ”Visa resolut stöd för Kinas kommunistparti, försvara etnisk enighet, slå vakt om trosfriheten”.

Tidningen noterar också att vi ett besök i Ningxia i april, så hade islamiska artefakter och arabisk text plockats ner från gator och byggnader runtom i hela provinsen. Två andra moskéer tvingades också ta bort sina kupoler tidigare i år.

Just detta kan också vara ”problemet” med moskén i Weizhou från myndigheternas synpunkt. Den stora byggnaden innehåller nämligen nio kupoler, fyra minareter och flera halvmånar. Det stämmer inte väl in med myndigheternas officiella kampanj att bannlysa ”arabisk stil” från stadsbilden i provinser där etniska minoriteter bor.

Hui har mestadels lämnats ifred på grund av sin moderata religionsutövning, samt faktumet att de flesta talar kinesiska. Ett undantag var 2012, när hundratals huier drabbade samman med polis i samband med att en moské skulle rivas i staden Tongxin. Flera demonstranter ska då ha dödats, och dussintals skada.

Bara hoppas att inget liknande kommer ske när myndigheterna nu med ännu större målmedvetenhet går lös på områdets islamiska arkitektur och religionsutövning.