Australien inför nya lagar mot Kinas växande inflytande

1 juli, 2018

Australien klubbade i torsdags genom en rad svepande, tuffa lagar mot utländskt inflytande med udden riktad mot Kina.

Då premiärminister Malcolm Turnbull först presenterade lagarna i december sade han visserligen att ”utländska makter” ägnar sig åt sofistikerade försök utan tidigare motsvarighet för att påverka austrliensisk politik, men undvek att särskilt nämna ut Kina.

Kort därefter gjorde Turnbull dock ett uttalande om ”oroande rapporter om kinesiskt inflytande”, och pekade ut en australiensisk politiker som tagit emot pengar från kinesiskt håll.

Den senaste tidens upptrappade retorik mellan Kina och Australien, samt kinesiska myndigheters reaktion på lagarna, visar tydligt att det främst är Kina de handlar om. Något som bland annat Business Insider utvecklar:

Australia passed sweeping foreign interference laws on Thursday that have been one of the most contentious pillars of deteriorating relations with China in recent months.

(…)

In response, China’s Foreign Ministry spokesman Geng Shuang said its government had made a ”serious complaint” with Australia and that the claim of foreign interference ”poisons the atmosphere of the China-Australia relationship.” The sensationalist state-run Global Times reportedly carried an editorial claiming ”[Australia] is beginning to look like a piece of chewing gum stuck to the bottom of China’s shoe.”

Det kinesiska utrikesministeriets talesman menade även i veckan att de nya lagarna omgärdas av en ”kalla kriget-mentalitet”.

Vidare varnade Kinas ambassadör i Canberra förra veckan för att den ”trångsynthet och fördomar” som han menar kännetecknar de nya lagarna skadar de bilaterala relationen mellan länderna.

Kina är Australiens i särklass största handelspartner, varför situationen har fått landets näringsliv att oroa sig. Enligt Financial Times har australiensiska vinexportörer uppgett att de redan fått problem med tullen i Kina, vilken kan vara en form av hämnd för de nya lagarna.

Sammantaget innebär de nya lagarna införandet av 38 nya brottsrubriceringar avsedda att stoppa spionage eller göra det svårare för utländska aktörer att påverka politik, media och civilsamhälle i Australien.

Samtidigt skärps lagstiftningen för en rad existerande brott inom samma kategorier. Den som åker fast för industrispionage för en främmande makt riskerar nu upp till 15 års fängelse, medan politisk påverkan kan ge upp till 20 år bakom galler.

Vad är det då för sorts aktiviteter från kinesiskt håll som ligger bakom de nya lagarna? Financial Times påpekar att individer och organisationer knutna till Peking under de senaste åren donerat tiotals miljoner kronor till Australiens två största partier eller enskilda politiker.

Tidigare här på InBeijing har jag också skrivit om uppmärksammade fall som då utgivningen av professor Clive Hamiltons bok ”Silent Invasion: How China is Turning Australia into a Puppet State” stoppades till följd av kinesiska påtryckningar.

Eller de många exempel som under de senaste åren rullats upp vid australiensiska universitet, där kinesiska utbytesstudenter organiseras av Kinas ambassad och konsulat för att på olika vis hota landets akademiska frihet.

Det har sedan länge varit känt att kinesiska myndigheter kontrollerar lejonparten av de kinesiskspråkiga medier som ges ut i Australien. Nu i slutet av juni avslöjades även hur Kinas ambassad i Canberra med hot försökte stoppa det inhemska tv-programmet ”60 Minutes” inslag om de nya sidenvägarna.

En tjänsteman från ambassaden ringde upp producenten och skrek i luren att programmet – som handlade om hur fattiga länder hamnar i ekonomisk och politisk skuld till Kina – inte får sändas, samt att liknande ”olydigheter” inte får förekomma i framtiden. Producenten beskrev samtalet som ”aggressivt”.

Detta fall bär slående likheter med hur Kinas ambassadör i Sverige nyligen kontaktade Sveriges Radio P1 med anklagelser om osann och fördomsfull rapportering, för att sedan bjuda in sig till radiohuset för en obehaglig intervju som förra månaden sändes i programmet Konflikt.

Financial Times påpekar i samband med Australiens nya lagar att det kinesiska inflytandet är ännu mer oroande i grannlandet Nya Zeeland, där det nyligen avslöjades att en parlamentariker utbildats i över tio år vid kinesiska militärskolor.

Tidningen citerar en rapport från tankesmedjan Hudson Institute som ger vid handen att Nya Zeeland inte varit uppmärksam på Kinas påverkan och spionage, samt en analytiker vid CIA som menar att landet är i ett stadium av förnekelse vad gäller Kinas djupa inflytande på dess politik.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop