Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 22

Med tanke på den turbulens som vanligtvis råder på nyhetsfronten i Asien, så har den gångna veckan varit relativt lugn. Inte ens toppnyheten – att Donald Trump ställde in mötet med Kim Jong-un – blev konstant, utan det ser nu ut som att detta möte snart kan bli av i vilket fall.

Veckans nyhetsbrev präglas istället av uppdateringar på ämnen som det tidigare funnits ett stort intresse för bland InBeijings läsare: luftföroreningar, elbilar, ”social kreditvärdighet” och Kinas alltmer ansträngda relation till Taiwan.

Dessutom fortsätter övergreppen mot Kinas civilsamhälle, med ett långt fängelsestraff för en tibetansk aktivist och en rapport om den systematiska tortyr som rättsaktivister och människorättsadvokater utsätts för.

Vill återigen tacka alla läsare som stödjer mig via Patreon.

Om du har nytta eller intresse av vad jag skriver, överväg då gärna att sponsra InBeijing med en en valfri summa. Vid 10 eller 20 dollar får ni då dessutom någon av mina tidigare böcker på köpet!

EKONOMI & HANDEL

China-US trade war truce shows where Xi and Trump are weak – Efter att handelskriget mellan Kina och US tillfälligt har lagts på hyllan, så påminner South China Morning Post om att meningsskiljaktigheterna inte försvunnit för det. Tidningen beskriver läget som en vapenvila snarare än ett avtal, eftersom handelsobalansen samt den amerikanska oron för stöld av intellektuella rättigheter och Kinas industripolitik kommer behöva diskuteras igen, kanske redan denna vecka. Tidningen menar dock att båda ledarna är väldigt sårbara, men på olika vis. Kina har mer exporter att förlora, och landets relationer med andra länder kan också komma i kläm om man tvingas öka importen av varor och tjänster från USA på bekostnad av andra handelspartners. Xi Jinping har dock fördelen att han inte behöver bry sig om vad ”väljarna” tycker, medan ett handelskrig oundvikligen skulle slå hårt mot många grupper som utgör Donald Trumps väljarbaser. Räkna dock med att frågan är långt ifrån avgjord.

Little Laos risks losing it all to China – Det skrivs alltmer om Kina nya sidenväg samt riskerna med projektet. Asia Times gav i veckan en grundlig utredning av situationen i Laos där kinesiska lån nu finansierar en järnväg för sex miljarder dollar i detta ett av Asiens fattigaste länder. Att låna pengar till denna järnväg, som ska förbinda Laos med sydvästra Kina, är ett riskabelt projekt som potentiellt kan resultera i att landet blir politiskt beroende av Kina om man får problem med tillbakabetalningen. Världsbanken uppskattade att 44 procent av Laos utlandsskuld var till Kina redan 2015; nu har såväl skuldbeloppet och därmed även andelen sannolikt ökat. Vidare framhålls det i artikeln hur bygget av järnvägen genererar extremt få inhemska jobb. Allt från cement till de blå dräkter som arbetarna jobbar i importeras nämligen från Kina.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

South Korea may be angling its way into the Trump-Kim summit – Sedan Donald Trump förra veckan plötsligt ställde in det möte som skulle hållas med Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore 12 juni, har det hörts olika bud från olika håll om vad som egentligen kommer ske. Det tog inte lång tid innan Trump återigen sade sig vara öppen för att genomföra mötet, och enligt de senaste uppgifterna kan nu även Sydkoreas president Moon Jae-in komma att medverka. Detta sedan Moon för andra gången på kort tid träffade Kim för samtal under helgen, och även sedan tjänstemän från Nordkorea och USA träffats vid den koreanska gränsen. Den rådande stämningen just nu verkar vara att mötet blir av – om inte 12 juni så i alla fall inte långt därefter, spår CNBC som också kallar Trumps plötsliga infall för ”en förhandlingsteknik”, och intervjuar en analytiker som beskriver det som ”ett stresstest”. (Läs mer här via InBeijing.)

Beijing’s Threats Against Taiwan Are Deadly Serious – Det har skrivits väldigt mycket om Kinas upptrappade press mot Taiwan under årets gång, sedan åtgärder och hot från Peking mot Taipei blivit allt värre och mer högljudda. Foreign Policy publicerar här en utmärkt sammanfattning, som bygger på tesen att Kina har misslyckats charma Taiwans politiker och befolkning till att vilja återförenas frivilligt, och att man nu därför har ändrat taktik till att försöka ta landet med hjälp av hot och olika slags påverkansoperationer. Detta hänger givetvis samman med att Taiwans nya regering under president Tsai Ing-wen på olika vis tagit avstånd från Kina, och framför allt inte erkänner det så kallade ”1992 års konsensus”. Kinas taktik har dock i mångt och mycket gett motsatt effekt; såväl politiker som invånare visar en minskad aptit för att närma sig Kina på grund av landets hotfulla aktioner. Foreign Policy varnar för att Peking ”inte bryr sig” om detta, och att vi måste förvänta oss en tid präglad av mer fientlighet samt, om Tsai vinner valet på Taiwan år 2020, även möjligen militär konflikt.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

How China acquires ‘the crown jewels’ of U.S. technology – Politico skrev i veckan långt om ett av de viktigaste områdena i det pågående handelskriget mellan Kina och USA, nämligen faktumet att Kina på olika vis lägger beslag på amerikansk teknologi för att sedan starta sin egen produktion och därmed potentiellt konkurrera ut amerikanska företag inom dess egna sektorer. Detta sker bland annat genom att sätta press på utländska företag med närvaro i Kina, som kan förlora tillträdet till marknaden om de inte delar med sig av sin teknologi till kinesiska partners. Men det sker också genom att privata företag eller investeringsfonder helt enkelt köper upp amerikanska bolag som det går dåligt för ekonomiskt eller som försöker skaffa sig kapital. Det är denna trend som Politico tittar närmare på. Texten ger ett par exempel på amerikanska företag inom olika sektorer som köpts upp av privata kinesiska aktörer, varpå tekniken sedan hamnar i händerna på den kinesiska staten under den strategi som kallas ”Made in China 2025”. Nuvarande lagstiftning är helt enkelt inte nog för att stoppa denna oroande trend; något som är föremål för debatt även i Europa.

China’s social credit system has blocked people from taking 11 million flights and 4 million train trips – För något år sedan var det vanligt med artiklar som beskrev systemet med så kallad ”social kreditvärdighet” som höll på att rullas ut i Kina. Enkelt uttryckt rör det sig om ett slags rankingsystem där landets invånare får poäng för vad de gör och inte gör, vilket sedan vägs ihop till en siffra som ger olika fördelar eller nackdelar i dagliga livet. Exempelvis kan man mista poäng om man går mot rött ljus, och sedan ha svårare att resa utomlands eller köpa en lägenhet. Business Insider citerade i veckan en text från statliga kinesiska medier som visade att detta system redan blockerat över elva miljoner flygresor och drygt fyra miljoner tågresor. Detta på grund av en slags svartlista som uppfördes 2013 och nu innehåller närmare nio miljoner namn. Enligt statlig media är systemet under uppbyggnad och antas kunna vara landsomfattande till år 2020. Vid upprepade tillfällen har oro utförts för att systemet kommer ha en politisk underton, något som bekräftades när en journalist som skrivit om känsliga frågor i fjol nekades att köpa en tågbiljett.

ENERGI & MILJÖ

Air quality worsening in China’s Yangtze River Delta in 2018, figures show – Kina hyllas numera ofta som en slags förebild vad gäller miljö och klimat. Men trots upprepade uppmaningar och försäkringar om kampen mot smog, så kvarstår problemet med svåra luftföroreningar i landets storstäder. En rapport visade i veckan att luftkvalitén i Shanghai med omnejd försämrades något under årets första månader, mätt i antalet skadliga luftpartiklar av sorten PM 2,5. Samtidigt har luften under samma period förbättrats i Peking, Tianjin och Hebei vilket får miljögrupper som South China Morning Post talar med att misstänka att kampanjen för att göra luften ren i huvudstaden helt enkelt innebär att fabriker och föroreningar flyttat till andra delar av landet. Det fastslås även att graden av PM 2,5 i 338 kinesiska städer i genomsnitt var oförändrad under årets första fyra månader jämfört med samma period i fjol.

China is going to sell half the world’s electric cars by borrowing policies from California – Kina stod under fjolåret för ungefär hälften av alla nya elbilar och hybrider som såldes världen över, mycket tack vare subventioner från myndigheternas håll. Enligt Quartz kommer Kina fortsätta leda försäljningen av dessa bilar; 2025 beräknas 19 procent av alla bilar som säljs i Kina vara elbilar, jämfört med 14 procent i Europa och 11 procent i USA. Detta beror i sin tur på att myndigheterna planerar att utöka subventionerna ytterligare, genom ett program som hämtat inspiration från det i Kalifornien, där en bil som inte orsakar några utsläpp inte bara är billigare utan också innebär ett värde för ägaren i form av krediter som man kan handla med. Planen sägs vara ”den viktigaste enstaka policyn” gällande elbilar, med potential att forma biltillverkares produktionsplaner.

SAMHÄLLE & KULTUR

China: Tibetan activist handed grotesquely unjust 5 year prison sentence after featuring in New York Times video – I veckan dömdes den tibetanska aktivisten Tashi Wangchuk till fem års fängelse för ”uppvigling till separatism”. Huvuddelen i bevisföringen består i att Tashi 2015 medverkade i en kort nyhetsfilm på New York Times hemsida, där han berättade om sin åsikt att det tibetanska språket bör fortsätta läras ut till de som vill i Tibets grundskolor. Han menade att oförmågan bland tibetanska barn att tala sitt eget språk bidrar till långsamt sudda ut den tibetanska kulturen. Flera organisationer har rasat på domen som orimlig och absurd; Amnesty International kallar den för ett ”avslöjande” om hur långt kinesiska myndigheter är redo att gå för att tysta dem som vågar ifrågasätta kinesiska myndigheters assimileringspolitik. Tashi har redan suttit fängslad i två år, utan möjlighet att träffa sin familj. (Jag skrev om Tashi här på InBeijing när rättegången mot honom inleddes i januari.)

Battered and Bruised: a new report on torture in China – Ytterligare bedrövliga nyheter för civilsamhället i Kina kom i veckan i form av rapporten ”Battered and Bruised” från RSDL Monitor, som kartlägger den tortyr som satts i system mot aktivister och människorättsadvokater. Rapporten visar hur och varför tortyr fortfarande är ”epidemisk” inom det kinesiska rättssystemet, trots att landet ratificerat internationella konventioner som förbjuder detta. Dessutom sker tortyren nästan alltid helt utan påföljder för de som utför den. Rapporten beskriver även i detalj vilken sorts tortyr som används, genom att dra exempel från flera fall där man intervjuat offren. (Läs här på InBeijing om en uppmärksammad rapport från RSDL Monitor förra månaden.)