Ligger Kina bakom att möte mellan Donald Trump och Kim Jong-un hotas?

I artikeln ”Donald Trump blames China for problems with Kim summit” lägger i dag Financial Times fram en teori som upprepats allt oftare de senaste dagarna. Nämligen att Kina har pressat Nordkorea till att hota att ställa in det möte mellan Donald Trump och Kim Jong-un som ska hållas 12 juni.

Som jag skrev här på InBeijing förra veckan, så ställde Nordkorea plötsligt in ett toppmöte mes Sydkorea och hotade även att skrota det med mellan Kim och Trump som är planerat att äga i Singapore. Detta efter att USA och Sydkorea hållit gemensamma årliga militärövningar, som enligt ett uttalande från Nordkorea ”går stick i stäv” med den positiva utvecklingen på den koreanska halvön under de senaste veckorna.

Snarare än militärövningen, så citerar Financial Times misstankar från Donald Trump om att attitydändringen beror på ett hemligt möte mellan Kim och Kinas president Xi Jinping:

“I will say I’m a little disappointed, because when Kim Jong Un had the meeting with President Xi in China . . . I think there was a little change in attitude from Kim Jong Un. So I don’t like that. I don’t like it from the standpoint of China,” said Mr Trump, referring to a meeting between Mr Xi and Mr Kim in the Chinese city of Dalian earlier this month.

Mr Trump then added that the China-North Korea border — a vital trade route for the reclusive regime — had recently “opened up” despite US efforts to economically isolate and punish North Korea.

Det råder vidare delade meningar bland personer som Financial Times intervjuar, huruvida hotet att ställa in detta möte beror ord och handlingar från amerikanska politiker eller mötet mellan Kim och Xi.

Detta hemliga möte beskrevs i sin tur närmare förra veckan av sydkoreanska Joongang Daily, i en artikel med rubriken ”Xi told Kim he’ll support him even if Trump meeting fails”. Där beskrivs hur Xi gav Kim en rad garantier om stöd, även om mötet med Trump skulle misslyckas eller inte bli av:

“China promised active support even if the North-U.S. summit does not turn out well,” the government source told JoongAng Ilbo on Thursday, describing meetings between Xi and Kim over May 7 and 8 in Dalian, in China’s northeast Liaoning Province, their second summit in some 40 days.

(…)

“The two leaders particularly pledged China’s active support in North Korea’s politics, economy and diplomacy, regardless of the outcome of the North-U.S. summit,” the source added.

Det är därmed knappast långsökt att hävda att detta möte kan ha varit en förutsättning för den plötsligt hårdare hållningen från Nordkoreas sida. Men vad skulle då vara förklaringen – varför skulle Kina vilja sätta käppar i hjulet för detta möte?

En anledning som nämnts är att Kina inte gärna vill se USA och Donald Trump få all ära för att avstyra det nordkoreanska kärnvapenhotet. Ytterligare en anledning är att USA och Kina just nu är inblandade i hårda förhandlingar gällande strafftullar och restriktioner på investeringar, som riskerar mynna ut i ett handelskrig.

Flera medier har påpekat möjligheten att Kina avser använda Nordkorea som en bricka i dessa förhandlingar. Det vill säga förhandla till sig bättre villkor i en uppgörelse om handel, genom att samtidigt garantera USA att mötet mellan Trump och Kim kommer bli av.

Tesen har bland annat lagts fram i artiklarna ”Trump may give in on China trade to get North Korea’s Kim Jong Un, says former ambassador” (CNBC) och ”Donald Trump ‘offered to ease ZTE sanctions to persuade China to help with North Korea summit’” (South China Morning Post).

ZTE refererar till det kinesiska telekombolag vars affärer i USA är en mycket viktig del av verksamheten, men som amerikanska myndigheter har hotat med ska begränsas, vilket Kina har gjort klart att man absolut inte vill ska ske.

Detta vore knappast första gången som Kina använder Nordkorea som en bricka i förhandlingar av olika slag. Även om relationen mellan de två kommunistiska grannländerna är allt annat än problemfria, så utövar Xi fortfarande enormt inflytande över Kim, tack vare faktorer som gränsfrågor och export av energi.

Kina talar ofta om sin ambition och hårda arbete för ett kärnvapenfritt Korea. Men det är samtidigt värt att komma ihåg hur Nordkoreas utveckling av kärnvapenmissiler aldrig skulle ha varit möjlig utan tillgång till kinesisk teknik, som dessutom ofta sålts i hemlighet trots internationella sanktioner.

Och nu pekar alltså mycket på att Kina dessutom är villig att riskera mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un för att skaffa sig en fördel i ekonomiska förhandlingar med USA.