Svenska Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling driver en podcast vid namn Journalistpodden, som nästan uteslutande består av intervjuer med svenska journalister.
När Nordling under föregående helg var på en konferens i Taipei, genomförde han samtidigt en intervju med mig som publcierades i går och nu utgör avsnitt 166 av Journalistpodden.
Under det drygt en timme långa avsnittet pratar vi bland annat om visum, kinesisk politik samt skillnaderna mellan Taiwan och Kina.
Vi talar även om den hårfina gränsen mellan journalistik och aktivism, samt om fallet Gui Minhai. Givetvis ”tvingas” jag även berätta om när jag sumpade jobbet som Kinakorrespondent på Dagens Industri!
Podden finns att lyssna på i spelare som Acast eller som mp3 via Journalistförbundets hemsida. Ni kan även lyssna direkt i den infogade spelaren här nedan:
Efter sitt besök i Taiwan skrev Jonas Nordling även en text i Medievärlden med rubriken ”Demokratin som ingen försvarar”.
Där framhålls den uppenbara motsättningen i att Taiwan utvecklats från en militärdiktatur till en av Asiens mest välfungerande demokratier, med regionens allra bästa pressfrihet. Och som tack för detta har omvärlden frusit ut landet på grund av politiska krav från världens största diktatur i Peking:
Men utan att ta alltför mycket ställning måste jag säga att det samhälle som nu råder på Taiwan tilltalar mig så otroligt mycket mer än det på det kinesiska fastlandet. Och det bekymrar mig att när en demokrati nu är hotad på riktigt, när den progressiva delen av världen verkligen kan ta ställning; ja då viker vi ned oss. Det säger något om vilka vi egentligen är. För i valet mellan det fria samhället och den totalitära diktaturen väljer världen just nu väldigt rationellt. Men ändå helt fel.
Nordling framhåller också mycket riktigt utvecklingen i Hongkong under de senaste åren som en avgörande faktor till varför vare sig Taiwans invånare eller politiker vill närma sig Kina politiskt.