Hyckleri på högsta nivå när Sverige utvisar rysk diplomat

Under eftermiddagen blev det klart att Sverige utvisar en rysk diplomat, med anledning av det mordförsök som det mesta pekar på att Ryssland nyligen har utfört i Storbritannien mot en tidigare dubbelagent och dennes dotter.

Statsminister Stefan Löfven motiverar beslutet med att mordförsöket är ”större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland”, samt att det utgör ”ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida” vilket för det nödvändigt för Sverige att agera.

Utrikesminister Margot Wallström är inne på precis samma linje, skriver bland andra Dagens Nyheter:

– Det här är ytterligare en överträdelse från rysk sida av en internationell regelbaserad ordning. Då behövs det också ett väldigt tydligt och omedelbart svar, säger utrikesminister Margot Wallström till TT under måndagen.

Tidningen påpekar även att Sverige i och med utvisningen av den ryska diplomaten gör gemensam sak med femton andra EU-länder samt USA, Kanada och Ukraina. Men samtidigt utgör den svenska utvisningen också dubbelmoral och hyckleri på allra högsta nivå.

För vari ligger logiken med att utvisa en rysk diplomat efter ett mordförsök i Storbritannien – men inte utvisa någon kinesisk diplomat då Kina nu långsamt håller på att döda svensken Gui Minhai i ett av sina fängelser?

Löfven och Wallström talar ovan om ett internationellt regelverk, som Ryssland givetvis har brutit mot i och med attacken mot den brittiska dubbelagenten. Men likafullt bröt Kina mot detta regelverk genom att för 2,5 år sedan kidnappa en svensk medborgare i ett tredje land. Överträdelsen förvärras då Gui nu vare sig tillåts träffa familj eller läkare, trots att han lider av en mycket allvarlig sjukdom.

Visst är det på sin plats att Sverige sluter upp i en gemensam EU-aktion mot ryska överträdelser. Men samtidigt är det befogat att fråga sig varför en liknande aktion för vår egen medborgare inte alls verkar aktuell.

Snarare tvärtom. Som jag skrev för Expressen tidigare i år, så har diplomater från andra EU-länder länge försökt förmå Sverige att agera kraftfullare mot Kina med anledning av behandlingen av Gui Minhai.

Med stor fara för sin egen position, gick Tysklands ambassadör i början av februari ut och sade att ”hela Europa” står bakom Sverige i att markera mot kinesiska myndigheter:

Ikväll tog så den tyska ambassadören Michael Clauss bladet från munnen. ”Att Kinas myndigheter behandlar en EU-medborgare på detta vis saknar tidigare motsvarighet. Det finns en utbredd rädsla för att dessa brott mot internationella lagar, samt vägran att tillåta konsulär hjälp, även kan drabba andra EU-medborgare i framtiden”, sa Clauss till Süddeutsche Zeitung.

Tillsammans med den tyska tidningen kan Expressen som första publikation återge ambassadörens ord. Clauss underströk även att samtliga europeiska länder med närvaro i Kina står bakom Sverige på denna punkt.

Ändå har svenska myndigheter hållit tillbaka, vilket sannolikt har att göra med en rädsla för att störa det viktiga ekonomiska samarbetet med Kina. Tidigare var detta bara girigt och ryggradslöst – nu är det även hyckleri.

För visst är det positivt att tillsammans med femton andra EU-länder utvisa en rysk diplomat, eftersom detta lär resultera i att Ryssland tänker efter en extra gång innan man genomför ett liknande mordförsök på nytt.

Men samtidigt är det bara hoppas att någon på regeringskansliet – innan denne somnar – tänker på att Sverige både kan och borde göra något liknande som svar på behandlingen av Gui Minhai, vilken på otaliga vis bryter mot vad Wallström kallar ”internationell regelbaserad ordning”.