420 000 kronor per kvm: Nytt rekordpris på minilägenhet i Hongkong

Alla som klagar på höga bopriser i Stockholm kan med fördel rikta blickarna mot Hongkong. Staden har världens dyraste fastighetsmarknad, med genomsnittliga priser per kvadratmeter långt högre än så väl New York som London.

Nu i veckan sattes ett nytt prisrekord vad gäller försäljningen av en så kallad ”mikrolägenhet”. Det handlar om en 19,4 kvadratmeter stor lägenhet som såldes för motsvarande 8,2 miljoner kronor. Det innebär i sin tur ett pris per kvadratmeter på drygt 420 000 kronor.

South China Morning Post skriver närmare om affären:

An apartment unit slightly bigger than a standard shipping container sold in Hong Kong for HK$7.86 million (US$1 million) this week, as a survey showed one in four residents in the world’s most expensive city said they do not ever hope to afford owning a home in their lifetime.

The 209-sq ft flat at the Pok Fu Lam neighbourhood on Hong Kong Island sold for HK$37,651 per square foot, a record price for so-called micro-apartments in the city.

(…)

Home prices in Hong Kong rose for the 22nd consecutive month in January, with the price index soaring to a record 357.5, according to the Rating and Valuation Department.

Compare the average housing price with the city’s median salary of HK$17,200 per month, the average Hong Kong wage earner needs 30 years’ worth of monthly income to afford a HK$6 million property, Conisbee said.

South China Morning Post skriver även att en betydande del av stadens befolkning räknar med att aldrig kunna äga ett eget hem.

Den skenande inflationen och de stigande fastighetspriserna är – i kombination med stagnerande löner och ökade klasskillnader – en stor anledning till det sociala missnöje som finns i Hongkong, och bland annat ledde till de enorma protester som lamslog delar av staden 2014.

I min nya bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” skriver jag närmare om Hongkongs fastighetsmarknad som en betydande faktor till misstro mot etablissemanget:

De skenande fastighetspriserna är ytterligare en stor orsak till det missnöje som pyr under stadens putsade yta. Hongkongs bostadspriser har nästan tredubblats under det senaste årtiondet, och är sedan några år tillbaka världens dyraste i såväl genomsnittspris som i prisnivå i relation till medelinkomsten. För många unga invånare blir drömmen om ett eget hem alltmer avlägsen. Sommaren 2017 kostade en lägenhet i centrala Hongkong i genomsnitt över 200 000 kronor per kvadratmeter. Samma sommar såldes här även världens dyraste fastighet på Repulse Bay Road för närmare två miljoner kronor per kvadratmeter. En bit längre bort, i närheten av Ocean Park, färdigställdes samtidigt ett antal lägenheter i storleken elva kvadratmeter för att hyras ut till en summa av drygt 20 000 kronor i månaden. Särskilt allvarligt blir detta i kombination med de stagnerande lönerna. Några månader tidigare hade Hongkongs minimilön just höjts till 36 kronor i timmen, vilket innebär en månadslön på knappt 7 500 kronor förutsatt att man jobbar de 50 timmar i veckan som utgör genomsnittet i denna tempofyllda stad. Följaktligen visade en undersökning hösten 2017 hur den genomsnittliga boytan bland Hongkongs fattiga familjer ligger på drygt 4,5 kvadratmeter per person. Det är lika mycket utrymme som stadens fångar har i sina delade celler, eller storleken på en halv parkeringsplats av standardmått.

Som jag vidare skriver i min bok, så har stadens fastighetspriser nästan tredubblats under det senaste årtiondet, medan lönerna under samma period bara växt med tre procent. Samtidigt har klasskillnaderna enligt GINI-koefficienten skjutit i höjden.

Många hongkongbor skyller – med rätt eller orätt – denna utveckling på inflödet av ”rött kapital” sedan staden lämnades över från Storbritannien till Kina 1997. Det har sedan dess blivit lättare för kinesiska politiker och affärsmän att föra över sina pengar till Hongkong, där de ofta investerar i fastigheter. Farhågor har även uttryckts för att stadens fastighetsmarknad utnyttjas för pengatvätt.

Likaledes har det sedan 1997 blivit enklare för fastlandskineser att bosätta sig i Hongkong. De senaste två årtiondena har stadens befolkning ökat från 6,5 till 7,4 miljoner invånare; en ökning som nästan till 100% består av inflyttade kineser, som ofta fått medborgarskap i Hongkong efter att de köpt en fastighet.

Detta pressar ytterligare upp fastighetspriserna i en stad vars yta är mindre än Åland, men vars invånarantal snart beräknas passera åtta miljoner.