Fler varningar för Kinas underminering av global demokrati

Jag har tidigare denna vecka skrivit om hur Amnesty International uppmärksammar de kraftigt försämrade läget för mänskliga rättigheter i Kina, samt hur Tysklands utrikesminister samt flera tyska organisationer varnat för kinesiska framgångar med att underminera gemenskap och demokratiska värderingar i Europa.

Nu varnar även NGO:n Freedom House i sin årsrapport 2018 för hur Kina, tillsammans med Ryssland, arbetar aktivt för att exportera sin politiska modell, vilket delvis sker genom underminering av redan fungerande institutioner i utländska demokratier.

I årsrapportens inledning står att läsa:

The retreat of democracies is troubling enough. Yet at the same time, the world’s leading autocracies, China and Russia, have seized the opportunity not only to step up internal repression but also to export their malign influence to other countries, which are increasingly copying their behavior and adopting their disdain for democracy. A confident Chinese president Xi Jinping recently proclaimed that China is “blazing a new trail” for developing countries to follow. It is a path that includes politicized courts, intolerance for dissent, and predetermined elections.

(…)

While the United States and other democratic powers grappled with domestic problems and argued about foreign policy priorities, the world’s leading autocracies—Russia and China—continued to make headway. Moscow and Beijing are single-minded in their identification of democracy as a threat to their oppressive regimes, and they work relentlessly, with increasing sophistication, to undermine its institutions and cripple its principal advocates.

Årets rapport har rubriken ”Democracy in Crisis”, och fastslår att demokrati världen över de facto är på tillbakagång. I dag lever endast 39 procent av jordens befolkning i länder som bedöms vara ”fria”, vilket är en minskning jämfört med för ett årtionde sedan.

Freedom House rankar även världens alla länder i ett demokratiindex med skalan 0-100, där lägre ranking indikerar värre tillstånd för demokratin i respektive land.

Kina får 14 poäng på denna skala, vilket innebär en placering just före Gazaremsan och det av inbördeskrig fullständigt sönderslitna Jemen.

Världens största land ligger dock fortfarande bakom exempelvis Kuba, Iran och Kongo.

Den särskilda rapporten om Kina inleds med en sammanfattning enligt nedan:

China’s authoritarian regime has become increasingly repressive in recent years. The ruling Chinese Communist Party (CCP) is tightening its control over the media, online speech, religious groups, and civil society associations while undermining already modest rule-of-law reforms. The CCP leader and state president, Xi Jinping, is consolidating personal power to a degree not seen in China for decades. The country’s budding civil society and human rights movements have struggled amid a multiyear crackdown, but continue to seek avenues for protecting basic rights and sharing uncensored information, at times scoring minor victories.

Rapporten om Kina understryker framför allt ökad repression av civilsamhället, ökad kontroll av internet och medier samt förvärrat religiöst förtryck.

Ryssland tilldelas 20 poäng på samma skala. I topp i Asien ligger Japan (96 poäng) och Taiwan (93 poäng).