Nerikes Allehanda recenserar min bok ”De kidnappade Kinasvenskarna”

Trots att min bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” bara funnits ute i knappt tre veckor, har den fått långa recensioner i Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Boken har även nämnts i texter som innehåller intervjuer med mig i bland annat Journalisten och Omvärlden.

I dag är det Nerikes Allehanda som recenserar min bok i en ledarartikel vars rubrik utgörs av den retoriska frågan: ”Ska Kinas diktatur få tränga in i Sverige och Örebro?

Tidningens politiska chefredaktör Lars Ströman beskriver i artikeln såväl min bakgrund som bokens innehåll i stort samt ett antal viktiga detaljer från innehållet:

Men det riktigt skrämmande är när propagandan smyger sig in utan att vi märker det. Jojje Olsson skriver bland annat om en kinesisk lag som innebär att ”utländska individer eller grupperingar” som hotar Kinas säkerhet kan hindras från att lämna landet. Det är standard bland diktaturer att betrakta avvikande åsikter som hot mot säkerheten. Jojje Olsson beskriver hur kollegor som är stationerade i Kina avstår från att rapportera om känsliga frågor för att inte irritera myndigheterna. Det innebär att det du läser och hör om Kina i svenska medier påverkas av Kinas skrämseltaktik. När Jojje Olsson skulle föreläsa för den svenska handelskammaren i Taipei hörde en svensk företagare av sig med budskapet: Ställ in föreläsningen! Den skadar svenska intressen!

I slutet av texten återkopplar Ströman till rubriken, vilken är en referens till den tågsträcka som det sägs att kinesiska intressenter vill bygga mellan Oslo och Stockholm:

Till exempel kan det vara frestande att låta en kinesisk investerare bygga ett spår för snabbtåg från Stockholm till Oslo som passerar Örebro. Men erfarenheten från Grekland visar att Kina kan utkräva ett politiskt pris för den typen av investeringar.

Det har framkommit alltmer information om detta projekt under den senaste dryga veckan. Eftersom som jag sedan föregående helg befinner mig på resande fot har jag ännu inte hunnit skriva om saken här på InBeijing ännu, men hoppas få tid att så göra när jag väl är tillbaka i Taiwan om ett par dagar.