Få de allra senaste uppdateringarna angående Gui Minhai

30 januari, 2018

Det är för mig omöjligt att posta alla relevanta artiklar och händelser om Gui Minhai här på InBeijing. Och på Twitter eller Facebook så försvinner de lätt i flödet bland andra uppdateringar.

Jag har därför bestämt mig för att använda sidan ”De kidnappade Kinasvenskarna” på Facebook för att posta viktiga nyheter om Gui Minhais fall. Sidan har samma namn som min nya bok, och kommer därför även innehålla sporadiska poster som recensioner och erbjudanden vad gäller boken.

Till en början tänkte jag använda sidan enbart för detta syfte. Men nu har jag insett att det vore smidigt med en plattform där alla nyheter angående Gui Minhai postas, eftersom det är detta fall som väcker i särklass störts intresse här på InBeijing.

Se därför till att ”gilla” sidan ”De kidnappade Kinasvenskarna” för de allra senaste uppdateringarna om Gui Minhai. Ambitionen är också att fallet ska kunna diskuteras där.

De senaste dagarna har jag exempelvis postat följande artiklar på sidan:

Jerome Cohen, den kanske allra främsta västerländska experten på kinesisk lag, skriver följande om fallet Gui Minhai:

”What may have happened is that the local security police in Ningbo may have approved Gui’s trip to Beijing for medical reasons, as apparently it had approved his Shanghai trips to the Swedish Consulate there. But the central authorities, when they learned of the plan, may have panicked at the possibility that Gui might seek embassy asylum, as the blind barefoot lawyer CHEN Guangcheng did in 2012, and decided to detain Gui again to prevent that possibility. There may also have been, and still might be, a struggle between the Ministry of State Security and the Ministry of Public Security concerning jurisdiction over Gui.

(…)

Reportedly the PRC and Sweden have differed on the degree of consular access to be permitted to Gui at various times, and these issues probably have a history going back to the original detention of Gui in Thailand, which was a brazen kidnapping. It should be noted that Sweden and China apparently do not have a bilateral consular agreement, which is odd, but both adhere to the multilateral Vienna Convention on consular relations.

(…)

Certainly, the Swedish Government should reveal the full story behind its frustrations in this case and in others involving China, and Swedish public opinion should demand that the Government tell the truth now.”

http://www.jeromecohen.net/jerrys-blog/chinese-polices-recent-re-detention-of-gui-minhai

Samt:

Dagens Nyheter nämnde under gårdagen min bok på ledarplats, kul!

”Journalisten Jojje Olsson berättar i en bok som kommer ut till veckan, ”De kidnappade Kinasvenskarna” (Historiska media), historien om Gui Minhai och Peter Dahlin. Den senare arbetade för en människorättsorganisation i Kina när han greps i januari 2016. Han fängslades och förhördes i tre veckor innan han kastades ut ur landet. Gui är kvar, för Kommunistpartiet anser sig ha äganderätten till alla etniska kineser även om de råkar vara svenska medborgare.

Boken ger en skrämmande bild av det kinesiska systemet. Censurens strypgrepp blir allt hårdare, liksom kontrollen av internet och sociala medier. Här finns ingen rättsstat, Kommunistpartiet är lagen och tolkar den godtyckligt. Regimkritiker spärras in, tvingas ”bekänna” i tv och döms – eller inte. Många försvinner i svarta, hemliga fängelser helt vid sidan av de ordinarie skådeprocesserna.”

https://www.dn.se/ledare/stormakten-kina-ar-ett-fangelse/

Samt:

Washington Post ger en rejäl känga till vad tidningen på ledarplats kallar Sveriges ”silent diplomacy”, enligt följande:

”In 2015, the regime of Xi Jinping might have worried that grabbing citizens of Western countries could produce a damaging backlash. Now it is content to do so openly, flagrantly violating international as well as Chinese law in full view of Western officials. That is probably because the response to its previous offenses has been, at best, muted.”

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/chinas-violation-of-rights-grows-ever-more-brazen/2018/01/25/7cb32f9e-0130-11e8-8acf-ad2991367d9d_story.html

Skulle du uppskatta uppdateringar likt detta? Ta då 20 sekunder och gilla ”De kidnappade Kinasvenskarna”.

Go toTop