Första samtalet mellan Nordkorea och Sydkorea sedan 2015

I dag träffades diplomater från Nordkorea och Sydkorea för samtal för första gången sedan december 2015. Samtalen ägde rum i den så kallade ”fredsbyn” Panmunjom med bebyggelse på båda sidor om den demarkationslinje som delar Koreahalvön i två.

Som jag skrev här förra veckan så är detta en direkt följd av att Nordkoreas diktator Kim Jong Un under sitt nyårstal gav grannen i söder en olivkvist, genom att uttrycka sin vilja att delta i vinter-OS i Sydkorea nästa månad. Talet fick också till följd att en direkt kommunikationslinje mellan de båda länderna som tidigare stängts ner öppnades på nytt.

Efter Kims nyårstal skred Sydkorea genast till verket för att ordna konkreta samtal med norr och om möjligt ordna så att Nordkorea kan vara en del av olympiaden i Pyeongchang. Man föreslog direkta samtal mellan länderna, som alltså hölls under förmiddagen lokal tid.

Samtalen, som skedde helt öppet inför en samlad presskår, gav också bättre resultat än vad många på förhand vågat hoppas. Det avgjordes att Nordkorea ska skicka en delegation till vinter-OS innehållandes inte bara idrottare utan även besökare, hejarklack, mediekår och underhållare av olika slag.

Vidare bestämdes att militär samtal ska hållas för att ”minska den nuvarande militära spänningen mellan de båda länderna”. Detta förslag ska ha kommit från Seoul. Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap rapporterar vidare att en direktlinje för militära samtal kommer återöppnas, vilken kan bli främsta verktyg för att lugna ner situationen vid eventuell eskalering.

Viceministern för Sydkoreas återföreningsministerium gick så långt som att tala om nödvändigheten av att genast återuppta dialogen för samarbete, fred och nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön.

På denna punkt är de två länderna dock oense. Nordkorea har nämligen inga planer på att ge upp sina kärnvapen, eller för den delen tona ner retoriken mot USA:

But it was not all harmony on Tuesday. North Korea’s chief negotiator, Ri Son Gwon, expressed strong discontent over South Korean claims to the media that denuclearization was discussed on Tuesday and could be part of military talks. He at the same time issued a threat to the US.

”Speaking of the nuclear issue, all state-of art-strategic weapons, including atomic and hydrogen bombs, ICBMs, rockets, are entirely targeting the US. It is not targeting our own people. It is not targeting China and Russia as well,” Ri said. ICBMs refer to intercontinental ballistic missiles.

Business Insider understryker också risken för att de nystartade samtalen kan vara en strategisk undanmanöver från Nordkoreas sida för att tjäna den tid som behövs för att färdigställa utvecklingen av en fullt fungerande kärnvapenarsenal.

Ytterligare en möjlig strategisk målsättning från Nordkoreas sida är att vända Sydkorea mot USA, vilket blivit möjligt i större utsträckning sedan Donald Trump tog över presidentskapet.

Redan under sin valkampanj pratade Trump om att allierade som Sydkorea och Japan måste ”betala” för det skydd de åtnjuter från USA, samtidigt som presidentens oberäknelighet och retorik på Twitter skapar intrycket av att han är minst lika ansvarig för det spända läget som Kim Jong Un.

The Guardian påpekar också att samtalen mellan Nordkorea och Sydkorea, om de går för långt, riskerar att skapa upprörda känslor i såväl USA som Japan. En uppgörelse som kan ställa till detta vore exempelvis om Sydkorea lyfter sanktioner och reseförbud mot nordkoreanska tjänstemän för att tillåta dem närvara vid vinter-OS.

Visst är det bra att dialogen mellan de båda länderna återupptas, vilket minskar risken för ödesdigra missförstånd, särskilt på militärnivå.

Men samtidigt är det oroande att det mesta fortfarande verkar ske på Nordkoreas villkor. Som jag skrev här förra veckan så är det mycket som pekar på att Nordkorea vill använda sin kärnvapen för att först tvinga bort amerikanska soldater från Sydkorea, och sedan återförena Koreahalvön på sina egna villkor.

Dagens samtal måste ses delvis tolkas som att Nordkorea kommit ett steg närmare denna målsättning.