Kina fördömer Margot Wallströms uttalanden om Taiwan

Under juldagen fördömde Kinas utrikesministerium i hårda ordalag de uttalanden som Sveriges utrikesminister Margot Wallström gjorde om Taiwan tidigare denna månad.

Det var under en interpellationsdebatt i riksdagen 1 december som Wallström pratade om Taiwan som ”en välutvecklad demokrati” med ”ett väldigt gott läge för mänskliga rättigheter”.

Utrikesministern sade vidare att hon kommer fortsätta arbeta för att Taiwan ska kunna delta i internationella organisationer och sammanhang, något som i dag ofta omöjliggörs av olika slags påtryckningar eller veton från Kina.

Detta stack i ögonen på det kinesiska utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying, som under juldagen vid en presskonferens kallade Sveriges hållning för ”oansvarig”, rapporterar bland andra Taiwan News:

At a news conference held on Christmas Day in Beijing, Foreign Ministry spokeswoman Hua Chunying expressed China’s opposition to comments by a Swedish official in support of Taiwan’s participation in global groups saying, ”China’s position on adhering to the one-China principle is consistent and clear. The Taiwan question belongs to China’s internal affairs, and China firmly opposes other country in making irresponsible remarks in that regard.”

Hua’s statement comes in response to a CNA report on Dec. 16 in which Sweden’s Foreign Minister Margot Wallstrom expressed support for Taiwan’s participation in various UN agency meetings as a non-state actor, and would continue to support its attendance at expert meetings in the International Civil Aviation Organization (ICAO).

Fördömandet av det svenska uttalandet kommer i en tid då allt fler varnande röster höjs för att Kina slår politiska mynt av sitt ekonomiska inflytande världen över.

Detta har i Sverige drivits till sin spets de senaste veckorna, sedan planer läckt ut om att kinesiska företag med nära band till landets kommunistparti och militär för samtal med Lysekils kommun om att bygga Nordens största hamn på den svenska västkusten.

Som Anna Dahlberg påpekade i Expressen, så kan den kinesiska regimens inflytande över svensk ekonomi och infrastruktur innebära att vi i framtiden exempelvis måste förklara oss neutrala vid en konflikt i Sydkinesiska havet, eller tona ner kritiken av förtrycket mot oliktänkande i Kina.

Denna problemställning gäller även här. Måste vi tyst acceptera denna slags kritik från Kina, eller kommer vi i framtiden till och med avstå från riksdagsdebatter om demokratier som Taiwan om de ligger i politisk konflikt med Kina?

Wallströms yttranden om Taiwan kom under en interpellationsdebatt på initiativ av Caroline Szyber (KD), som även frågade ut utrikesministern om möjligheten att erkänna Taiwan som en självständig stat.

Där svarade dock Wallström att det kinesiska vetot i FN:s säkerhetsråd omöjliggör fullvärdigt medlemskap för Taiwan, och att Sverige på grund av den tuffa kinesiska hållningen inte heller kan upprätta normala diplomatiska förbindelser med Taipei.

Men hållningen att Taiwan – en av Asiens mest välfungerande demokratier med en ekonomi större än den svenska – ska få medverka i internationella sammanhang var alltså nog för ett fördömande från kinesisk sida.

Jag skrev närmare om denna interpellationsdebatt i inlägget ”Kina hotar öppet Taiwan med krig – hur bör EU och Sverige agera?” (13 dec).

En video av debatten finns att se via Taiwan-bloggen, som drivs av Lars Strömman, politisk redaktör på Nerikes Allehanda.

Wallströms uttalanden väckte även uppmärksamhet i Taiwans kinesiskspråkiga medier.