Hemliga dokument: 10 000 döda i massakern vid Himmelska fridens torg

26 december, 2017

Dödssiffran i massakern vid Himmelska fridens torg 1989 har länge varit föremål för debatt. Ofta anges antalet döda därför bara som ”hundratals” eller ibland ”tusentals”.

Officiella uppgifter från Kinas myndigheter sträcker sig från noll upp till 300, och då ofta med fokus på antalet döda soldater. Pekings borgmästare Chen Xitong sade exempelvis sommaren 1989 att 200 personer miste livet, vilket dock endast inkluderade 36 universitetsstudenter.

En högre siffra som ofta återges är kinesiska Röda korsets uppskattning om att 2 600 personer dödats under massakern. Organisationen fick sedan dra tillbaka detta uttalande på grund av påtryckningar från Kina.

Under helgen uppmärksammade dock bland annat BBC hur Alan Donald, Storbritanniens ambassadör i Kina vid tiden för massakern, i ett tidigare hemligstämplat diplomatiskt dokument från UK National Archives satte dödssiffran till ”minst 10 000”.

Donalds uppskattning bygger på uppgifter en ”nära vän” som ingick i Kinas statsråd och tidigare varit en pålitlig källa vid upprepade tillfällen.

Hong Kong Free Press citerar vidare flera otäcka detaljer över dödandet som återfinns i dokumentet:

According to Donald’s source, the army that committed the “atrocities” – as described by Donald – was the 27 Army of Shanxi Province, which was “60 percent illiterate and are called primitives.”

(…)

“27 Army APCs [armoured personnel carriers] opened fire on the crowd (both civilians and soldiers) before running over them in their APCs.”

The document said that the SMR troops separated the students from local residents upon arrival at Tiananmen Square.

“Students understood they were given one hour to leave square but after five minutes APCs attacked. Students linked arms but were mown down including soldiers. APCs then ran over bodies time and time again to make ‘pie’ and remains collected by bulldozer. Remains incinerated and then hosed down drains.”

“27 Army ordered to spare no-one and shot wounded SMR soldiers. 4 wounded girl students begged for their lives but were bayoneted. A 3 year old girl was injured but her mother was shot as she went to her aid as were six others who tried. 1000 survivors were told they could escape via Zhengyi Lu but were then mown down by specially prepared M/G positions.”

Dokumentet beskriver vidare hur 27:e armén urskillningslöst sköt mot civila på gator och balkonger under vägen fram till torget, samt hur flera ambulanser gjordes ner med vapen som är menade att användas mot stridsvagnar. Stadens sjukhus hade fått strikta order att endast ge vård åt soldater och säkerhetsstyrkor.

Även Radio Free Asia skriver hur 27:e armén användes eftersom den ansågs vara mest pålitlig och lydig. Flera andra officerare hade nämligen vägrat att träffa president Yang Shangkun, och Pekings militära befälhavare vägrade även att förse militära enheter från andra provinser med barracker eller mat och vatten.

Risken för inbördes strider inom militären var därför höga, och flera andra förband blev berövade på sin ammunition för att undvika risken för en attack mot 27:e armén.

Under tio dagars tid innan massakern ägde rum hölls 27:e arméns soldater isolerade från nyheter utifrån och genomgick istället intensiv politisk indoktrinering. Soldaterna rapporteras ha skjutit sin egen officer och attackerat andra militära enheter som misslyckats med att röja vägen fram till torget.

Siffran ”minst 10 000” kommer alltså endast från ett dokument som bygger på en enda källa. Den har därför redan nu ifrågasatts på flera håll, främst med argumentet att få eller inga källor tidigare gjort samma höga uppskattning.

Det är dock värt att notera att denna siffra är nästan identiskt med en uppskattning i tidigare hemligstämplade dokument från Vita huset som offentliggjordes år 2014.

Enligt dessa dokument – som sägs bygga på en informatörs vidarebefordring av uppgifter från kinesiska regeringshögkvarteret Zhongnanhai – ska 10 454 personer ha dött och cirka 40 000 skadats.

Samtidigt som över 10 000 döda låter högt, så låter 200 som en väldigt låg siffra med tanke på de videoklipp och fotografier som finns dokumenterade från juni 1989. Sanningen, som vi aldrig lär få veta, ligger förmodligen någonstans däremellan.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.