Kina stödjer övergrepp i Burma och Kambodja

Det pågående förtrycket mot den muslimska folkgruppen rohingya i norra Burma har väckt avsky världen över. Närmare en miljon rohingyas har nu tvingats fly över gränsen till Bangladesh, i vad topptjänstemän inom FN kallar ett skolboksexempel på etnisk rensning.

Från USA har liknande fördömanden hörts, och i Washington jobbar man just nu på att införa sanktioner mot landets militär. Men medan omvärlden med olika medel försöker hindra våldet mot rohingyas, så har Kina under denna process istället närmat sig Burma betydligt.

New York Times skrev under gårdagen att Kina ”fyller gapet” och på senare tid bjudit landets högsta ledare till Peking:

Casting aside past misgivings about China’s one-party system, Daw Aung San Suu Kyi, the de facto civilian leader of Myanmar and a Nobel Peace laureate, arrived on Thursday to attend a conference for international political parties hosted by China’s Communist Party.

After a month of uncomfortable meetings with Western officials including Secretary of State Rex Tillerson and Pope Francis, and having her Freedom of Oxford award stripped for her failure to criticize the military, she is sure to find a warmer welcome in Beijing.

Preceding her, Senior Gen. Min Aung Hlaing, the architect of Myanmar’s scorched-earth military campaign to eject the Rohingya, met China’s president Xi Jinping last week. In a show of mutual admiration, Mr. Xi described Chinese-Myanmar military relations as the “best” ever.

New York Times uppmärksammar även hur Kina har blockerat en resolution mot Burma i FN, samt hindrat ett enat beslut som skulle innebära rohingyas rätt att återvända från flyktinglägren i Bangladesh till sina hem Burma.

”Burma uppskattar Kinas förståelse av den komplicerade situationen i Rakhine”, sade landets ledare Aung San Suu Kyi när Kinas utrikesminister Wang Yi nyligen var på besök. Statlig kinesisk media har upprepade gånger försvarat den burmesiska militärens övergrepp med att det handlar om terroristbekämpning eller ”inre angelägenheter”.

Burmas kritiserade ledare Aung San Suu Kyi träffade nyligen Kinas president Xi Jinping i Peking.

Kinas stora investeringar i Burma, som spelar en nyckelroll i jätteprojektet med ”den nya sidenvägen”, betyder även att landet inte är lika känsligt för eventuella ekonomiska sanktioner från väst.

I Kambodja sker en snarlik utveckling. Inför nästa års val har premiärminister Hun Sen sett till att arrestera oppositionsledaren Kem Sokha och tvingat hans parti till upplösning. Hun Sen har styrt Kambodja genom förtryck och valmanipulation i över 40 år, och är nu den premiärminister som suttit vid sin post längst tid i hela världen.

Under upptakten till valet har även flera medier och NGO:er tvingats stänga ned sin verksamhet. Detta har i sin tur fått flera länder och organisationer att dra in bistånd till Kambodja; bland annat har Sverige nyligen klippt allt bistånd till landet förutom det som rör forskning och utveckling.

Men i Kina har Kambodja en trogen vän, vad gäller såväl politiskt beskydd som utökat bistånd för att täcka förlusterna från väst. I en text med rubriken ”China supports Cambodia’s crackdown on political opposition” skriver Reuters:

China supports Cambodia’s efforts to protect political stability and believes it will smoothly hold elections next year, Chinese Foreign Minister Wang Yi told his Cambodian counterpart, after the country’s main opposition party was dissolved.

The Supreme Court banned the opposition Cambodia National Rescue Party (CNRP) last week at the request of Prime Minister Hun Sen’s government in a move that prompted the United States to cut election funding and threaten more punitive steps.

The European Union has also threatened action.

Under gårdagen flög Hun Sen till Kina där han ska stanna i fyra dagar. En av de uttalade målen med resan är att säkra mer bistånd och investeringar från Kina, när nu flera andra länder tar avstånd från de politiska förföljelse som pågår i Kambodja.

Och det kommer sannolikt att gå vägen. För som Reuters mycket riktigt påpekar så är Kambodja en av Kinas viktigaste allierade i regionen.

Som jag förklarade närmare i min senaste bok ”Det nya Kina” så har Kambodja vid upprepade tillfällen röstat efter Kinas vilja i ASEAN, Sydostasiens svar på EU, bland annat för att hindra fördömanden av Kinas framfart i Sydkinesiska havet.

Dessvärre är detta en trend som även börjar sprida sig till Europa. Bland annat har Kina och Turkiet närmat sig varandra betydligt sedan president Recep Tayyip Erdoğan började sina pågående utrensningar mot politiker och civilsamhälle i landet.

Som jag vidare beskriver i min kommande bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” så har Grekland och Ungern stoppat resolutioner eller uttalanden gällande mänskliga rättigheter i Kina, samtidigt som man blivit allt mer beroende av kinesiska investeringar.

I veckan skrev också Financial Times en viktig artikel med rubriken ”Brussels rattled as China reaches out to eastern Europe”. Där förklaras hur ett nyformat partnerskap mellan Kina och 16 östeuropeiska länder leder riskerar försvaga EU:s position gentemot Kina.

När flera EU-länder blir beroende av kinesiska pengar, riskerar detta handikappa unionen gällande frågor om mänskliga rättigheter eller politisk förföljelse i Kina eller andra diktaturer som står landet nära.

Relaterad läsning:

US condemns Myanmar as China stands ready to do business” (Sydney Morning Herald)
Sweden stops some new aid for Cambodia in protest over crackdown” (Daily Mail)
Cambodia PM Hun Sen leaves for China to seek more aid” (The Straits Times)
Cambodia Becomes the World’s Newest One-Party State” (Foreign Policy)