Dessa sju män kommer leda Kina de kommande fem åren

23 oktober, 2017

Rubriken må vara något missvisande, eftersom det är först i morgon som den pågående 19:e partikongressen avslutas och landets nya ledarskap för de kommande fem åren presenteras.

Men det är ändå värt att våga sig på en gissning om vilka som kommer ingå i politbyråns ständiga utskott, alltså Kinas högsta politiska instans som de senaste fem åren bestått av sju medlemmar.

Inför partikongressen har det spekulerats i huruvida president Xi Jinping kommer minska antalet medlemmar till fem för att ytterligare befästa sin personliga makt över utskottet.

Det har också talats mycket om att Wang Qishan – som ansvarar över Kinas omfattande kampanj mot korruption – ska få stanna kvar i utskottet ytterligare fem år trots att han enligt oskrivna regel måste gå i pension av åldersskäl.

Men att döma av de rapporter och källor jag tagit till mig under den pågående partikongressen så kommer inget av detta ske. Politbyråns ständiga utskott kommer av allt att döma även i fortsättningen bestå av sju män, varav bara Xi och premiärminister Li Keqiang stannar kvar ytterligare en ämbetsperiod,

De fem män som kommer styra Kina tillsammans med Xi och Li under de kommande fem åren är, enligt min personliga gissning, följande:

Zhao Leiji

Det mest självklara valet i egenskap av Xi-lojalist vars farfar jobbade för Xi Jinpings far. Zhao tros ta över kommunistpartiets disciplinkommitté, och därmed alltså efterträda Wang Qishan som ansvarig för kampanjen mot korruption. Vidare är Zhao med kinesiska mått ”ung”, bara 60 år gammal vilket gör att han kan komma att tjäna två femårsperioder i politbyråns ständiga utskott. Viktig namn att hålla koll på i framtiden.

Li Zhanshu

Ytterligare en politiker som under flera år visat sin lojalitet mot president Xi utan att brista. Har nu möjlighet att bli ordförande för Kinas parlament, och kanske även ansvara för utvecklingen i Hongkong och Macao. Har under de senaste fem åren varit ordförande för kommunistparitets generalsekretariat och förtrotts med administrering av policydokument och annan hemlig information.

Wang Huning

En politisk teoretiker som få trodde skulle ta plats i politbyråns ständiga utskott för något är sedan. Men hans namn kommer nu oftare på tal, då han följt med Xi på flera utlandsresor. Har även fungerat som en slags politisk tänkare åt såväl förförra presidenten Jiang Zemin som förra presidenten Hu Jintao. Har sedan länge förespråkat ett centralt ledarskap utan demokratiska inslag för att ”undvika onödiga konflikter”. Tros därmed kunna utgöra stöd för Xis ideologiska tankar och reformarbete.

Wang Yang

En reformvänlig politiker som många trodde skulle ingå i politbyråns ständiga utskott redan 2012. Har tidigare skött den ekonomiskt liberala provinsen Guangdong genom att stimulera privat företagsamhet och förespråka balanserad ekonomisk tillväxt snarare än utveckling driven av subventionerade jätteföretag. Vore ett uppsving för privata entreprenörer och ekonomiska reformer om Wang fick en plats i politbyrån. Litet frågetecken för hans liberala inställning, samt faktumet att han kommer från en partifraktion med nära band till före presidenten Hu Jintao.

Han Zheng

Partichef i Shanghai; en position som oftast brukar leda till en plats i politbyråns ständiga utskott. I egenskap av detta står han även även förförra presidenten Jiang Zemin nära, som har sin maktbas i Shanghai, vilket potentiellt kan minska Xis förtroende för honom.

Detta är alltså bara min gissning. Även om de tre första namnen ser självklara ut, så är det möjligt att någon av de två sista kan ersättas av politiker som står närmare Xi Jinping.

Skulle exempelvis ännu en Xi-lojalist som Chen Min’er ta plats i politbyråns ständiga utskott på bekostnad av Wang Yang eller Han Zheng, innebär detta att Xi konsoliderat sin makt till max och helt kört över antingen Jiang Zemin eller Hu Jintao.

Men den ovanstående kombination skulle tjäna Xi bättre då den innebär en viss ”balans” mellan de olika partifraktionerna, eftersom ingen fraktion blir helt utan plats i politbyrån. På så vis minskar risken för allvarliga splittringar, samtidigt som majoriteten av utskottets medlemmar främst är lojala mot Xi.

The bets are on. Kinas nya ledare kommer presenteras i sin helhet under morgondagen och på onsdag. Givetvis kommer jag följa upp med ännu artikel då detta väl skett.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.