Min artikel om 19:e partikongressen, och ett påstått kuppförsök i Kina

Nu i veckan blev min långa artikel om den pågående partikongressen i Kina för magasinet Axess ”upplåst” och fri att läsa. Texten inleds med ett stycke om Sun Zhengcai, som många trodde skulle bli president Xi Jinpings efterträdare:

Sun Zhengcai kunde ha blivit Kinas nästa president – istället väntar nu sannolikt fängelse. Med rubriken ”Styr över partiet med strikt järndisciplin” meddelade nämligen Folkets dagblad plötsligt i somras att Sun var under utredning för korruption. Alla toppolitiker, underströk partitidningen, måste agera ”med Xi Jinping som kärna”. Sun var känd som en mycket ambitiös politiker; uppenbarligen ambitiös nog för att president Xi skulle känna sig hotad och skicka sin blodhund Wang Qishan efter honom.

Wang leder kommunistpartiets särskilda disciplinkommitté, med fria händer att utanför rättssystemet utreda tjänstemän misstänkta för korruption. Han är dessutom nära allierad och 100 procent lojal mot president Xi Jinping.

Uppenbarligen sågs Sun Zhengcai som ett hot mot Xi inför 19:e partikongressen, eftersom han hamnade i Wangs klor. Sun uteslöts från kommunistpartiet redan förra månaden, och utan tvekan kommer fällas skyldig för korruption.

Mycket riktigt rapporterade South China Morning Post i går om hur en hög kinesisk tjänsteman under den pågående partikongressen anklagade Sun Zhengcai för att tillhöra en partifraktion som försökt beröva president Xi makten:

Addressing a panel on the sidelines of the party’s national congress in Beijing on Thursday, Liu Shiyu, chairman of the China Securities Regulatory Commission, accused a string of disgraced cadres of plotting to seize the reins of power.

Among those named was the former party boss of megacity Chongqing, Sun Zhengcai, once a front runner for a place in the inner circle – the Politburo Standing Committee.

“[Xi] addressed the cases of Bo Xilai, Zhou Yongkang, Ling Jihua, Xu Caihou, Guo Boxiong and Sun Zhengcai. They had high positions and great power in the party, but they were hugely corrupt and plotted to usurp the party’s leadership and seize state power,” Liu said, becoming the first senior official to accuse Sun of trying to take over the party.

Maktkamper inom partitoppen är inte ovanliga. Men det är likaledes en vanlig företeelse i Kina att smutskasta politiska tjänstemän som fallit i onåd. Det är därför svårt att bedöma sanningshalten i uttalandet, eller för den delen hur långt Sun och hans kamrater kommit i planeringen av en eventuell kupp mot Xi.

Som jag skriver i Axess, så är det nu viktigt att se om några eventuella efterträdare till Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang kommer uppenbara sig när partikongressen avslutas i mitten av nästa vecka.

Sun Zhengcai har i alla fall ersatts på sin post av ännu en tjänsteman som är nära politiskt allierad med president Xi:

Partikongresserna är också de tillfällen där efterträdare till såväl presidenten som premiärministern förväntas presenteras, då de likt i år endast har en ämbetsperiod kvar att tjäna. Men den totala avsaknaden av en tänkbar arvtagare utgör snarare ännu en indikation på att Xi kommer att behålla makten längre än vad konstitutionen föreskriver. Många höll nämligen Sun Zhengcai som denna arvtagare. Men efter hans fall var många höga tjänstemän snabba med att offentligt visa stöd för utredningen mot Sun.

Inför den stundande partikongressen har många ledande politiker även i vitt skilda sammanhang högtidligen berömt disciplinkommitténs arbete under Wang Qishan. För att inte riskera att åka dit själv är det nu viktigt att visa sin lojalitet. Det är lätt att få minnesbilder av nervdallrande politiska möten ledda av Josef Stalin, där ingen av åhörarna vågade bli den första att sluta klappa händerna.

Sun ersattes på sin viktiga post som partiordförande i megastaden Chongqing av Chen Min’er, som nu sannolikt kommer att lyftas upp till politbyrån. Han är en orubblig Xilojalist som tjänade under presidenten på lokal nivå i provinsen Zhejiang redan vid början av 2000-talet. Men samtidigt saknar Chen både de erfarenheter och det kontaktnät som behövs för att själv kunna bli president om fem år. ”Xi skulle ha gjort både Machiavelli och Mao stolta”, sade den inflytelserika analytikern Bill Bishop med anledning av Suns utrensning.

Läs hela min text för ytterligare information om hur Xi Jinping har stärkt sin maktställning inför denna viktiga partikongress, och vad han komma att göra för att stärka den ytterligare under kongressens gång.