Kinas kommunistparti kräver ägande i landets internetföretag

16 oktober, 2017

Förra månaden skrev jag här på InBeijing om nya användarvillkor på flera av Kinas populära sociala medier som WeChat och QQ, vilket innebär att myndigheterna nu helt öppet har full tillgång till chatthistorik och användarinformation.

Sedan dess har bland annat Financial Times rapporterat om att dussintals av Kinas största internetföretag även tvingats införa så kallade ”particeller” i sin organisation, vilka ges insikt i företagens verksamhet för att se till så att kommunistpartiets riktlinjer efterföljs.

Men kontrollmanin upphör inte där. Förra veckan kom även uppgifter om att Kinas kommunistparti håller på att tvinga till sig ägarandelar i flera av landets största internetföretag inklusive Alibaba, Tencent och Baidu.

Wall Street Journal var först med att rapportera om denna nyhet, som ska ge Kinas myndigheter en direkt roll i företagens beslutsfattning:

The Chinese government is pushing some of its biggest tech companies—including Tencent, Weibo and a unit of Alibaba—to offer the state a stake in them and a direct role in corporate decisions.

Wary of the increasing power of private businesses, internet regulators have discussed taking 1% stakes with social-media powers Tencent Holdings Ltd. and Weibo Corp. and with Youku Tudou, a YouTube-like video platform owned by e-commerce titan Alibaba Group Holding Ltd., according to people close to the companies.

While the authoritarian government already exerts heavy sway over businesses through regulation, a management role would give Beijing a direct hand in innovative companies that service hundreds of millions of Chinese.

Wall Street Journal påpekar att dessa så kallade ”special management shares” redan har införts i två mindre kinesiska internetföretag, och nu även kommer drivas genom i de större. Pressen på privata företag inom internet, teknologi och flera sektorer kommer sedan dessa vuxit sig större än de statliga företag som tidigare dominerade Kina.

För bara tio år sedan var Kinas högst värderade företag alla statliga inom branscher som finans och råvaror: PetroChina, Industrial and Commercial Bank of China, China Life Insurance, China Construction Bank och Sinopec.

I dag heter Kinas två största företag istället Alibaba och Tencent, medan flera av de statliga jättarna har halkat ut från sina tidigare dominanta positioner inom Kinas ekonomi och samhället.

Kinas fem högst värderade företag, tio år sedan och i dag.

Detta oroar Kinas myndigheter, särskilt som president Xi Jinping flera gånger sagt att kommunistpartiet behöver kontrollera ekonomins nyckelområden för att inte riskera förlora sitt maktmonopol.

Wall Street Journal utvecklar den komplexa relationen mellan Kinas kommunistparti och privat företagande:

The Communist Party expropriated private businesses in the 1950s. Though the ban on private ownership was lifted in the 1980s, the relationship between businesses and Beijing remains fraught. Still, the party gave private enterprises some space to prosper as the leadership believed they needed economic growth to justify their legitimacy. Then Xi Jinping took power five years ago.

President Xi has fostered a more forceful role for the party in society, and the government has intervened in markets and businesses.

Beijing this summer clamped down on large private conglomerates pushing a wave of aggressive deal making overseas, leading to the detention of at least one Chinese tycoon and causing some companies to scrap deals and sell assets.

A document released by China’s leadership last month to encourage entrepreneurship instructs entrepreneurs to put patriotism first and follow the party’s guidance. At Mr. Xi’s urging, a campaign is under way to set up party units in private companies.

Det är också värt att notera att flera av dessa företag är börsnoterade i USA och Hongkong. Därmed måste utländska investerare plötsligt finna sig i att kommunistpartiet kommer äga och avgöra delar av företagens verksamhet.

Wall Street Journal citerar vidare chefer inom internet- och tekniksektorn som menar att branschen varit så framgångsrik i Kina de senaste årtiondena delvis för att statliga företag av okunskap hållit sig utanför den. Därmed har branschen inte drabbats av samma regleringar som exempelvis finans, hälsovård eller transport.

Men nu avser partiet att utöka sin kontroll över även dessa områden, liksom man kontrollerat tidigare nyckelsektorer av ekonomin. Dessutom har flera internetföretag på senare år vuxit genom att expandera till sektorer som traditionellt dominerats av statliga aktörer.

En person som Wall Street Journal talar med menar att alla privata företag förr eller senare kan tvingas att upplåta ett ägarandel åt staten. Ju tidigare detta sker, desto flera fördelar kommer företaget i fråga att få jämfört med de konkurrenter som vågar säga ifrån.

För att visa vem som bestämmer så bötfällde Kinas myndigheter förra månaden Tencent, Sina och Baidu för anklagelser om att ”falska nyheter” och ”förbjudet material” cirkulerar på deras sociala medieplattformar.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop