Stor rapport: Så hotar Kina mänskliga rättigheter i FN

6 september, 2017

För ett par veckor sedan skrev jag en artikel för SIDA:s magasin Omvärlden med rubriken ”Så motverkar Kina mänskliga rättigheter i FN och EU”. Där stod att läsa hur Kina, bland annat genom kontroll över budgetar och nya resolutioner, försöker omforma och förminska FN:s arbete med mänskliga rättigheter.

Under gårdagen släppte Human Rights Watch en 96 sidor lång rapport just på detta ämne. Där uppmärksammas hur Kina lyckats utesluta organisationer eller individer som framfört kritik mot landet, och ofta hotfullt filmar eller fotograferar aktivister som talar negativt om utvecklingen för mänskliga rättigheter i Kina.

Än värre så innefattar Kinas handlingar även rutinmässig förföljelse av FN:s egen personal, särskilt experter som arbetar med mänskliga rättigheter. Human Rights Watch sammanfattar rapporten på sin hemsida:

Chinese officials have photographed and filmed activists on UN premises in violation of UN rules, and restricted travel by mainland activists to the UN Human Rights Council in Geneva. China has also used its membership on the Economic and Social Council’s Committee on Non-Governmental Organizations (NGOs) to block NGOs critical of China from being granted UN accreditation, and it has sought – and succeeded in – blacklisting accredited activists from participating in UN events.

(…)

Chinese officials have at times harassed and intimated UN staff, experts on treaty bodies, and independent experts focusing on specific human rights issues. One expert told Human Rights Watch that, “the whole UN machinery tries to make space for civil society while [China’s] machinery works the other way, trying to shrink space for NGOs.” China sharply limits the visits of UN experts to China, pressures the UN to exclude from committees potentially critical experts, and rarely provides substantive answers to queries by UN human rights bodies.

Human Rights Watch är bara en av många NGO:s som det senaste året uppmärksammat denna oroande trend. Men den nya rapporten är den mest omfattande hittills, då den bygger på intervjuer med 55 personer inklusive tjänstemän inom FN och utländska diplomater.

Bland annat Reuters tar vara på rapportens innehåll, och återger faktumet att FN:s ledning väljer att inte se eller rentav stödja Kinas motverkande av arbetet med mänskliga rättigheter inom den världsomspännande organisationen.

Anledningen till detta är pengar. Som jag påpekade i min artikel för Omvärlden, så har Kina ökat sin del av finansieringen av FN:s budget från 3 procent år 2010, till nästan 8 procent i dag. När länder som USA samtidigt signalerar en minskning av samma finansiering, blir FN plötsligt beroende av kinesiska pengar.

Human Rights Watch understryker problemet med att detta sker samtidigt som Kina är mitt uppe i den värsta kampanjen av repression mot civilsamhälle och mänskliga rättigheter sedan massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

Resultatet blir att landet använder sin nyköpta makt för att gömma undan detta förtryck, eller rentav försöka omdefiniera FN:s stadgar. Detta, säger Human Rights Watch ordförande Ken Roth, riskerar underminera hela organisationen:

“The UN system offers one of the few remaining channels for activists from China to share their views and press for improvements in Beijing’s abysmal rights record,” Roth said. “Unless the UN and concerned governments put a stop to China’s efforts to manipulate or weaken UN human rights mechanisms, the UN’s credibility, and indeed its ability to defend rights in China and around the globe, are at risk.”

Om utvecklingen fortgår kommer vi i framtiden se ett FN som på grund av pengar och rädsla helt blundar för övergreppen i världens största land. Alltså ett FN som går emot alla de principer organisationen en gång grundades på.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.