Hur Kina hjälpte Nordkorea att utveckla kärnvapen

I går skrev jag en mycket flitigt läst och delad artikel om hur Nordkoreas kärnvapen även utgör ett hot mot Kina. Tänkte i dag fortsätta på samma bana genom att visa hur Kina samtidigt de facto har hjälpt Nordkorea att utveckla dessa kärnvapen.

Det är förvisso sant att Kina under årets gång i allt starkare ordalag fördömt Nordkoreas tester av missiler och kärnvapen. Under gårdagen tog sig kineserna bland annat för en officiell protest mot den senaste nordkoreanska provsprängningen, rapporterar AFP:

China has “launched stern representations with the person in charge of the DPRK embassy in China”, foreign ministry spokesman Geng Shuang told reporters at a regular press briefing, using an acronym for the North’s official name.

“China opposes the DPRK in carrying out nuclear missile development and we are committed to denuclearisation of the peninsula. This position is well-known and the DPRK also knows this position perfectly well,” he said.

Men utan Kinas stöd skulle Nordkorea knappast ha några kärnvapen i dag. Till att börja med så har Kina ofta lagt in sitt veto för att skydda den nordkoreanska regimen mot åtgärder från FN:s säkerhetsråd. Vidare har kineserna under långt tid stått för över 80 procent av all handel med Nordkorea, vilket inkluderat de råvaror och den utländska valuta som varit absolut nödvändig för regimens överlevnad.

Värre ändå så visade en FN-rapport våren 2017 att kinesiska företag länge försett Nordkorea med avancerad utländsk teknologi som varit av ”avgörande betydelse” för utvecklingen av de missiler som ska bestyckas med kärnvapenladdningarna.

Bland annat Washington Post uppmärksammade rapporten i april i år genom en artikel med rubriken
Kim Jong Un’s rockets are getting an important boost — from China”.

Där står att läsa hur såväl sofistikerade mjukvaror som hårdvarukomponenter belagda med särskilt exportförbud till Nordkorea enligt FN-sanktioner, ändå letat sig dit via Kina.

Enligt tidningen bygger rapporten främst på analyser av en satellit som Nordkorea avfyrade i fjol, och som sedan plockades upp från havet av Sydkoreas flotta:

When North Korea launched its Kwangmyongsong-4 satellite into space in February last year, officials heralded the event as a birthday gift for dead leader Kim Jong Il. But the day also brought an unexpected prize for the country’s adversaries: priceless intelligence in the form of rocket parts that fell into the Yellow Sea.

Entire sections of booster rocket were snagged by South Korea’s navy and then scrutinized by international weapons experts for clues about the state of North Korea’s missile program. Along with motor parts and wiring, investigators discerned a pattern. Many key components were foreign-made, acquired from businesses based in China.

När FN:s utredare sedan kontaktade de kinesiska företagen i fråga – många med kopplingar till eller ägda av staten – så fick man helt enkelt inget svar överhuvudtaget.

Kina har tidigare officiellt nekat till att någon export av dessa komponenter till Nordkorea äger rum. Men färska utredningar och FN-rapporter får Washington Post att understryka hur Kina de facto gjort det möjligt för den isolerade Nordkoreanska regimen att alls utveckla de missiler som landets kärnvapenprogram är beroende av.

Något att tänka på nästa gång Donald Trump beskylls för att ha skapat den kris vi nu ser på koreanska halvön.