Publicerat: Hongkongs första politiska fångar

29 augusti, 2017

I dag skriver jag för Arbetet Global om hur Hongkong nu har fått sina första politiska fångar. Sexton aktivister dömdes nämligen tidigare denna månad till fängelse, för brott som skedde 2014 och som de redan avtjänat sina tidigare straff för.

Bland de sexton finns tre av Hongkongs mest kända demokratikämpar inklusive Joshua Wong. De förlorar i och med fängelsedomarna nu sin rätt att ställa upp i val till stadens parlament:

Domarna var spektakulära eftersom trion redan förra sommaren straffades för inblandningen i protesterna 2014.

Då slapp de undan fängelse för sin inblandning i protesterna, och dömdes istället till samhällstjänst. Men när straffen avtjänats pressades domstolen av stadens justitiedepartement att ta upp fallen igen och utmäta hårdare straff.

Nathan Law var en av sex aktivister som i fjol för första gången valdes in i Hongkongs parlament. Han uteslöts dock tidigare i år, anklagad för att inte ha läst upp sin parlamentsed på ett korrekt vis. Och händigt nog så mister en individ som döms till fängelse i minst tre månader sin rätt att ställa upp i val den lagstiftande församlingen de kommande fem åren.

Varken Law eller Wong kan därmed delta i omvalet av den plats som så kontroversiellt togs ifrån deras nybildade parti Demosisto.

Hösten 2014 lamslogs Hongkong i 79 dagar av omfattande demokratiprotester, under vilka Joshua Wong blev en förgrundsfigur. Men sedan protesterna nådde sitt slut har Peking trappat upp sin politiska styrning av Hongkong.

Hur detta skett utvecklar jag närmare i artikeln. Bland annat har Kinas myndigheter ogiltigförklarat Hongkongs grundlag, och manipulerat valet av stadens nya regeringschef på så vis att den tidigare hårdföra Carrie Lam kunde sväras in under sommaren.

Det minskade friheterna och dess konsekvenser uppmärksammas av flera internationella organisationer:

Flera internationella organisationer uppmärksammar Kinas allt hårdare grepp om staden.

Hongkong ligger nu på plats 73 av 180 i Reportrar utan gränsers globala index över pressfrihet, bakom länder som Ungern och Niger. Så sent som 2010 låg staden på plats 34.

Raset förklaras med ökade svårigheter och risker att rapportera om känsliga fall med koppling till Kina.

En NGO vid namn Freedom House gav Hongkong 61 poäng på skalan 0-100; sämre än grannländer som Filippinerna och Indonesien. Pekings inskränkningar av medborgerliga rättigheter pekades ut som den viktigaste anledningen.

Läs min artikel i sin helhet via Arbetets hemsida.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop