Apple hjälper Kina kontrollera internet genom att ta bort VPN

De senaste veckorna har jag skrivit såväl här på InBeijing som för Expressen om hur Kina ytterligare trappat upp kontroll och censur av sitt internet genom att förbjuda alla VPN-tjänster från och med februari 2018.

VPN (Virtual Private Network) är mjukvara med vilken Kinas brandvägg kan kringgås. Den brukas dock bara av 1-3 procent av landets internetanvändare, av vilken en stor andel är utlänningar, akademiker eller företag.

Men snart är det alltså slut med det. Och processen har redan börjat. Under helgenoffentliggjorde ExpressVPN att Apple tagit bort företagets app från sin App Store i Kina:

We received notification from Apple today, July 29, 2017, at roughly 04:00 GMT, that the ExpressVPN iOS app was removed from the China App Store. Our preliminary research indicates that all major VPN apps for iOS have been removed.

(…)

We’re disappointed in this development, as it represents the most drastic measure the Chinese government has taken to block the use of VPNs to date, and we are troubled to see Apple aiding China’s censorship efforts. ExpressVPN strongly condemns these measures, which threaten free speech and civil liberties.

BBC rapporterade vidare i dag att Apple under helgen raderat cirka 60 olika VPN-tjänster från sin App Store i Kina. Apple ville inte svara på frågor rörande antalet, men förnekade samtidigt inte siffran 60.

Till BBC säger Apple att apparna togs bort därför att företaget måste följa lokala lagar och nya regeringar. BBC erbjuder en bättre, mer utvecklad förklaring:

And Apple said it was required to remove some VPN apps from its store because they didn’t comply with those regulations.

But it is fair to say that Apple has many reasons to be wary of incurring Beijing’s wrath.

The tech giant makes much of its hardware in China, and it has become a major market for its products too.

And with low cost local competitors cutting into the iPhone’s market share, Apple’s profits are more likely to depend on apps and services, some of which could run into China’s censorship regime.

Apple är långt ifrån det första västerländska storföretaget som lägger moralen vid sidan till fördel för den kinesiska marknadens vinstmöjligheter.

Apple är heller inte värst. I december i fjol skrev jag för Expressen om hur Facebook, i hopp om att få komma in på den kinesiska marknaden, har satt flera an sina skarpaste ingenjörer på att utveckla en mjukvara för censur som sedan ska överlämnas till Kinas regim.

Och i min artikel för Expressen förra veckan – med rubriken ”Kina vill gör internet till intranät” – nämns ytterligare en handfull västerländska internetföretag som gör precis likadant:

Vid en ny årlig sammankomst kallad World Internet Conference presenterade Xi Jinping 2015 sin vision om ett framtida globalt internet baserat på “cybersuveränitet”. Konceptet innebär att varje nation ska styra över sitt internet utan att andra länder eller organisationer “blandar sig i” genom att ifrågasätta eller kritisera.

Inför tigande chefer från Apple, Microsoft, Facebook, Linkedin, IBM och Wikipedia sade den kinesiska internetchefen Lu Wei vid samma konferens att det inte förekommer någon censur av internet i Kina. Myndigheterna bara “reglerar” vissa delar av innehållet. Hans orwellianska framträdande följdes av tal av vd:ar från bland annat Netflix och Airbnb.

Innan konferensen hade Lu Wei åkt världen runt för att marknadsföra Kinas idé om ett internet bestående av separata intranät. När han var i USA dök tiotals vd:ar från företag som Apple, Facebook, Microsoft och Amazon upp för att skaka hand och ställa upp på en gruppbild.

Kritik har, givetvis, kommit från flera håll:

För den är mer intresserad av detta ämne så ges en gedigen bakgrund i ”Internet, media och informationsmonopolet”, som är det första och längsta kapitlet i min senaste bok ”Det nya Kina”.