Angela Guis sommarprat och tre andra inslag om Kina i P1

14 juli, 2017

Denna vecka har det handlat mer om Kina i Sveriges radio P1 än på länge. Dels sommarpratade Angela Gui i onsdags, med fokus på sin far Gui Minhai som suttit kidnappad i Kina utan rättegång i snart 650 dagar.

Hennes tal var i likhet med de flesta sommarprat väldigt personligt. Det handlar om hur hon sakta kom till insikt om vad som skett med hennes far, samt hur detta lett in henne på en bana som ”ofrivillig aktivist”.

I takt med att Angela visat allt större mod för att befria sin far så finns det nu inte längre någon återvändo. I bakgrunden ligger hela tiden en rädsla och osäkerhet för vad man som ensam 23-åring kan och göra mot världens största diktatur. Lyssna på hela hennes sommarprat här nedan:

Angelas sommarprat kommenterades senare samma dag av Ulrika Engström från svenska PEN-klubben. Hon hade hoppats på ett bättre resultat när Stefan Löfven besökte Kina förra månaden, men konstaterar att det var en klassisk affärsresa utan fokus på mänskliga rättigheter.

Hon hänvisar bland annat till kommunikén på regeringskansliets hemsida, där det står om avtal och ekonomiskt samarbete – men inte ett enda ord om att Kina håller en svensk medborgare fängslad utan rättegång.

Vidare tycker Engström det är dåligt att svenska myndigheter inte kan gå ut med kritik offentligt. Hon säger att det blivit mycket värre för Kinas civilsamhälle sedan president Xi Jinping kom till makten, samt att tystnad är precis vad Xi vad vill ha.

Medverkar gör även Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Kina, som håller med Ulrika om att Kina på senare år blivit mer repressivt. Patrik Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet, valde efter ”viss tvekan” att inte medverka i programmet.

Lyssna på inslaget i Studio ett nedan – kommentarerna om Angela Guis sommarprat börjar på minut 30:

I kommentarerna ovan nämns även Liu Xiaobo, nobelpristagaren från 2010 som under gårdagen dog i cancer, vilket jag skrev om för Expressen i går.

Efter att han dödförklarats sände Studio ett under gårdagen ett inslag om Liu Xiaobo, där Ulrika Engström återigen är med. Hon förklarar den groteska behandlingen av Liu med att ”allting handlar om att partiet ska fortsätta sitta vid makten”, samt att när ekonomin nu stannar av så måste president Xi Jinping befästa sin makt genom att dra åt tumskruvarna för civilsamhället.

Medverkar gör även Magnus Fiskesjö, professor vid Cornell University och tidigare chef vid Östasiatiska museet. Han uttrycker sin bestörtning över att Liu inte fått den vård han behövde och talar även om den kinesiska regimens ”förmyndarmentalitet”, alltså dess taktik med att endast framhålla ”nyheter med guldkant” samtidigt som allt annat tystas eller straffas.

Också Börje Ljunggren kommenterar fallet genom att berätta hur Kinas samhällsklimat hårdnat, samt hur kommunistpartiet under Xi Jinping blivit mer bestämt på att befästa sitt maktmonopol snarare än att leda någon övergång till demokrati eller initiera politiska reformer.

Ljunggren säger att diskussioner som ägde rum i Kina för fyra år sedan, när han själv var där, inte längre får pågå i dag. Lyssna på hela inslaget nedan:

Redan dagen innan – alltså i tisdags – sändes ett långt inslag om den förvärrade censuren av internet i Kina. Detta på grund av förbudet mot VPN-tjänster som ska införas i februari nästa år, vilket jag tidigare denna vecka skrev om här på InBeijing.

I inslaget talar en lektor i datasäkerhet och personlig integritet om vad detta betyder rent tekniskt.

Magnus Fiskesjö medverkar också i detta samtal. Han uttrycker sin djupa oro över att kinesisk censur redan har spridit sig till Sverige, på grund av Kinas ekonomiska makt och krav på politisk tystnad från såväl politiker och företag.

Han hänvisar också till ovanstående kommuniké på regeringskansliets hemsida, och sätter ett stort frågetecken för om statsminister Stefan Löfvens garantier för att handelsrelationer med Kina inte påverkar dialogen om mänskliga rättigheter verkligen stämmer.

Fiskesjö tror att Sveriges regering redan nu låter sig påverkas av Kinas ekonomiska makt; något som endast kan motverkas av att vi vågar tala om det. För Kinas växande globala inflytande innebär smidigt en växande möjlighet för landet att påverka och kontrollera.

Därför, menar Fiskesjö, står vi inför ett val; är vi bara ute efter handelsförbindelser och att tjäna pengar så kommer det kinesiska systemet krypande även hit. Vilken ju redan nu ses genom behandlingen av Gui Minhai.

Inte heller här finns någon fristående inspelning, utan ni måste börja lyssna från 21:50 i inslaget nedan:

Magnus Fiskesjö kommenterar även den märkliga ledartexten ”Hög tid att hoppa på det kinesiska tåget” i Dagens Industri, som jag själv plockade isär här på InBeijing i helgen.

Där menar tidningens politiska ledarskribent Frida Wallnor att vi bör närma oss Kinas kommunistparti. Magnus Fiskesjö bedömer att den kinesiska regimen är mycket glada över denna sortens texter och tänker att ”här vi några svenska vänner som vet vad det handlar om, som håller tyst om mänskliga rättigheter”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.