Kritik mot Norges feghet inför cancersjuk nobelpristagare

Den kinesiska aktivisten och tillika nobelpristagaren Liu Xiaobos öde fortsätter röna uppmärksamhet världen över.

Som jag skrev här på InBeijing förra veckan – och ännu längre i Expressen – så förflyttades Liu nyligen från fängelse till sjukhus sedan han diagnostiserats med dödlig och långt framskriden levercancer.

Diagnosen väckte misstankar. Varför hade den långt framskridna cancern inte upptäckts tidigare? Och varför är det först nu som Liu Xiaobo får vård? Fallet kallades ”politiskt mord” av vissa. Vidare avslöjades att Liu inte ens vid detta skedde släpptes fri, fick ta emot besök eller ens återvända till Peking för vård.

Fast på ett sjukhus i närheten av fängelset i nordöstra Kina, meddelade Liu Xiaobo förra veckan sin fru Liu Xia önskan om att åka utomlands för behandling.

Sedan Liu Xia spred meddelandet har bland annat EU, USA, Kanada, Taiwan och 154 tidigare nobelpristagare uppmanat Kinas president Xi Jinping att låta Liu åka utomlands för vård.

USA, Tyskland och Frankrike har dessutom välkomnat Liu att vårdas i respektive land.

När Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010 representerades han av en tom stol vid ceremonin i Oslo, sedan kinesiska myndigheter även stoppat hans familj från att närvara.

Den norska regeringen har hamnat under luppen i fallet med Liu Xiaobo. När Liu fick Nobels fredspris 2010 satt han förvisso redan i fängelse, men utmärkelsen innebar en mycket strängare övervakning för hans fru Liu Xia.

Utnämningen innebar även att Kina klippte nästan alla diplomatiska och ekonomiska band med Norge. Först i december i fjol kunde handel mellan de båda länderna återupptas. Detta efter att den norska regeringen accepterat en diplomatisk skrivelse som uttrycker full respekt för Kinas politiska modell, förståelse för dess oro angående Nobelpriset, samt löften att inte blanda sig i Kinas inre angelägenheter och en hel del annat.

Redan då fick norska myndigheter kritik för att sälja sin heder till Kina, något som förvärrats ytterligare efter att man vägrat kommentera Liu Xiaobos hälsotillstånd.

Norge är ju som bekant inte med i EU, och frågan om Norge liksom EU anser att Liu Xiaobo bör tillåtas vård i utlandet vägrade statsminister Erna Solberg att svara på. Hon hänvisade istället till norska utrikesministeriet, som inte heller ville svara på några frågor.

Rädslan för att stöta sig Kina ligger som en våt filt över ett Norge vars utrikespolitik tidigare placerade mänskliga rättigheter på dagordningen. Nu är det istället pengar som gäller, vilket lett till stor kritik på Twitter:

Även många norrmän uttrycker missnöje och till och med skam inför regeringens hantering av fallet:

Och som ett bevis på att Kina faktiskt är känsligt för internationell kritik från flera nationer eller aktörer på samma gång, så bjöd kinesiska myndigheter i dag in experter från USA och Tyskland att vårda Liu Xiaobo i Kina.

Flera organisationer eller aktivister som följer fallet anser att detta inte är nog, men ser samtidigt inbjudning som ett möjligt första steg för att Liu ska få vårdas i utlandet under den korta tid han har kvar. Enligt aktivisten och vännen Hu Jia handlar det högst om ett halvår.

Men Norge håller dock fortfarande tyst.