Stort tryck på Stefan Löfven i svensk media innan Kinaresa!

26 juni, 2017

Äntligen verkar svensk media ha fått upp ögonen för Gui Minhai! När Stefan Löfven i dag landar i Peking så har Gui suttit fängslad utan rättegång i 620 dagar, och kraven på att statsministern ska höja rösten gentemot Kina hörs nu från allt fler håll.

För ett par dagar sedan publicerades min artikel ”Sätt press på Kina, Löfven” i Expressen, som delats ett par hundra gånger och under helgen var den mest lästa artikeln på tidningens kultursidor.

Det är dock bara en av dussintals artiklar i svenska media som under de senaste dagarna vill se större mod och beslutsamhet från statsministerns sida. Dussintals sådana artiklar har publicerats. Någon kallar hånfullt Löfven för ”vice kung”, andra innehåller vädjanden och krav från familj och politiker.

Kommer artiklarna påverka Löfven, eller är det dövörat som gäller? Det vet vi först efter onsdag, när statsministern lämnar Kina. Nedan sammanfattar jag och citerar från ett tiotal av artiklarna:

Löfven på affärsresa till Kina – krav på att han ska tala klarspråk om diktaturen (Expressen) – Statsminister Stefan Löfven gör en renodlad affärsresa till Kina med en jättedelegation ministrar, myndigheter, organisationer och framför allt företag. Avsikten är att besöket ska ge ordentligt klirr i kassan. Därför avstår Löfven helst från att tala om förtryck, brott mot mänskliga rättigheter och annat som kan irritera värdarna. Vid förra Kinabesöket för två år sedan ville han inte ens kalla Kina för en diktatur. Nu kräver Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson att statsministern ska tala klarspråk den här gången.

”Hämta hem Gui Minhai från Kina, Löfven” (Svenska dagbladet) – Sedan Kinas president Xi Jinping kom till makten i mars 2013 har ha undertryckt fredlig kritik och oberoende aktivism – bland annat på miljöområdet – med en skoningslöshet som inte har skådats sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989. Detta förtryck möjliggörs av det kinesiska kommunistpartiets oerhört starka grepp om makten, det djupt politiserade rättsväsendet och ansökande av en fri press. Att förändra dessa omständigheter är avgörande både för att förhindra framtida fall som Gui Minhais och för att Sverige ska kunna nå de ekonomiska och miljömässiga målen för sina bilaterala förbindelser. Statsminister Stefan Löfven bör tydliggöra Sveriges prioriteringar och den vikt landet fäster vin mänskliga rättigheter för de kinesiska ledarna och allmänheten i båda länderna.

Statsminister Löfven eller vice kung Löfven? (Nerikes Allehanda) – ”Den 26 juni reser statsminister Stefan Löfven till Kina. Men är han verkligen Sveriges statsminister under resan? Eller är han en vice kung som reser för att göra reklam för Sverige – och kränga så mycket svenska produkter och tjänster som möjligt? Då gäller det att inte säga något som kan förarga den kinesiska ledningen. Ungefär som när kungen gör offentliga uttalanden.”

Kina måste släppa kidnappad göteborgare (Göteborgs-Tidningen) – Den kinesiska diktaturen har varit mån om att ge bilden av att Gui Minhai, vars Hongkong-baserade förlag publicerar regimkritisk litteratur, inte vill ha någon uppmärksamhet kring sin situation. Han har tillåtits flera samtal med sin dotter Angela Gui, en av årets sommarpratare i Sveriges Radio, och då bett henne att inte skapa opinion för hans frisläppande. I samtalen har han pratat engelska och uppgett att han inte tillåts tala svenska med sin dotter. Under minst två möten med svensk konsulär personal har han även sagt att han inte önskar någon hjälp från Sverige. Det är svårt att ta sådana yttringar som intäkt för Gui Minhais verkliga önskan. Alldeles uppenbart hålls han fängslad mot sin vilja och utan giltigt skäl. Stefan Löfven (S) måste tala klarspråk med Kinas premiärminister och kräva Gui Minhais ovillkorliga frisläppande.

Krav på Löfven inför Kinabesök (TV4, videoinslag) – Inför Stefan Löfvens besök i Kina som inleds i morgon hoppas nu dottern till den bortrövade svenske bokhandlaren i Hong Kong på statsministerns hjälp. Den svenske medborgaren Gui Min-hai hålls på okänd ort efter att han kritiserat kinas elit. Han greps då han planerade att ge ut en bok om president Xi Jinpings kärleksliv. Fallet med den bortrövade bokhandlaren har uppmärksammats i Kina. Han tros vara vid liv men fängslas på okänd ort.

Gui Minhais dotter vädjar till Löfven (Sydsvenskan) – Ämnet mänskliga rättigheter är högaktuellt även nu, på grund av fallet med bokförläggaren Gui Minhai som sedan oktober 2015 sitter fängslad i Kina utan rättegång. ”Jag vill att statsministern och delegationen gör sitt bästa för att min far ska släppas omgående. Om han inte släpps hoppas jag åtminstone på att han ska få tillgång till juridiskt ombud, konsulära besök och såklart att jag ska få kontakta honom regelbundet och då prata svenska med honom”, säger dottern Angela Gui till TT.

Vädjan till Löfven om fängslade förläggaren (Expressen) – Var Gui Minhai befinner sig nu och hans fysiska status är helt okänt. Dottern har under en lång tid fört en förtvivlad kamp för att hennes far ska släppas. ”Det är svårt att sätta ord på en sådan här upplevelse. Nu har det gått ett år sedan vi senast hördes. Han ringde mig i juni förra året och sa på engelska att jag skulle sluta dra offentlig uppmärksamhet till hans ’situation’, som han kallade det. Det lät lite som att han läste innantill”, säger Angela Gui. ”Jag vet att tjänstemän från svenska ambassaden i Peking träffade honom i september, men nu är det svårt att ens veta om han fortfarande är vid liv.” TT: Hur är det att bedriva den kamp som du så länge tvingats att göra? ”Det är tröttsamt. Jag har blivit mycket mer offentlig än jag känner mig bekväm med. Men jag hoppas att det är värt det” TT: Har du upplevt att det politiska trycket på Kina från Sverige har varit tillräckligt? ”Jag hoppas alltid så klart att det går att göra mer.”

”Ordnar du så Gui Minhai får åka hem, Löfven?” (Omni) – När Stefan Löfven åker till Kina i morgon uppmanar debattörerna statsministern att samarbeta för att få Gui Minhai fri, eller åtminstone säkerställa att han får ett juridiskt ombud, konsulär hjälp och möjlighet att träffa sin familj. ”Det självklara vore att Gui Minhai kunde följa med statsministern hem den 28 juni. Ordnar du det, Stefan Löfven?”

”Gui Minhai måste släppas ur fängelset. Den svenske förläggarens öde i Kina oklart” (Dagens Nyheter) – Kinas växande censur under Xi Jinping har resulterat i att man nu inte drar sig för att tillämpa sina egna metoder även utomlands, trots att Guis anhållan och fängslande bryter mot även kinesisk lagstiftning. Att den kinesiska regeringen tillåts handla på det här viset är inte bara ett hot mot rättsäkerheten inom Kina utan också globalt. Fler och fler utländska medborgare har under de senaste åren försvunnit för att senare påträffas häktade i Kina, ofta på hemlig ort. Det kanske mest lagvidriga i Kinas behandling av Gui är att hans fängslande tillkännagavs tre månader efter han försvann, i en iscensatt bekännelse på statlig kinesisk tv.

Sverige hoppas kunna öka exporten till Kina (Dagens nyheter) – Regeringen skriver själv på sin hemsida att trakasserier och frihetsberövande mot människorättsförsvarare, advokater och journalister har ökat under 2015 och 2016. Regimen ger sig på både kinesiska och utländska medborgare och använder medier för att kontrollera opinionen. I oktober 2015 kidnappades den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai i Thailand för att sedan föras till Kina. Att han fortfarande är frihetsberövad kommer Sverige ta upp.

Stefan Löfven på statsbesök i Kina (SVT) – Gui har erkänt brottet i kinesisk statstelevision, ett förfarande som bland annat den dåvarande svenska ambassadören och Sveriges utrikesminister kritiserat Kina för. Kina erkänner inte att Gui Minhai är svensk medborgare utan ser honom som kines, och man vill inte heller svara på några frågor kring Guis fångenskap.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.