Kina stänger ute Taiwan från Världshälsoorganisationen

12 maj, 2017

Kina har blockerat Taiwans deltagande vid World Health Assembly (WHA) som äger rum i Geneve i slutet av maj. Mötet, som anordnas av Världshälsoorganisationen (WHO), är världens viktigaste för beslut angående globala hälsofrågor inklusive åtgärder mot epidemier hantering av smittsjukdomar.

Taiwan har, på Kinas nåder, tillåtits medverka vid WHA i egenskap av observatör varje år sedan 2009. Men då Taiwan sedan i fjol har en ny regering, så blockeras nu landets deltagande av politiska skäl.

Den nya regeringen har nämligen hittills inte omfamnat det så kallade ”1992 års konsensus”, ett avtal som ingicks med Kina då även Taiwan var en diktatur, och stipulerar att det bara finns ett Kina samt att regeringarna i Peking och Taipei båda tillhör detta Kina.

Efter att Taiwans nya, demokratiskt valda president Tsai Ing-wen valt att inte acceptera detta avtal, har Kina ”straffat” Taiwan på flera vis. Bland annat har den kinesiska turismen till Taiwan minskat dramatiskt, och länder som tidigare erkänt Taiwan diplomatiskt har mutats av regimen i Peking för att istället erkänna Kina.

Men att utesluta Taiwan från WHO utgör en upptrappning. Time Magazine understryker riskerna med detta i en artikel med rubriken ”China Is Trying to Bar Taiwan From the World’s Top Health Summit. The Consequences Could Be Deadly”:

Experts warn that Taiwan’s exclusion from the assembly, the decision-making body of the World Health Organisation, creates a “dangerous” public health risk for East Asia and beyond.

“It’s health apartheid,” charges Lo Chih-cheng, a legislator with the ruling Democratic Progressive Party. “Disease knows no borders and what happens in other countries clearly impacts on Taiwan and the other way round. It’s a lose-lose situation,” he argues.

“Taiwan is the only country to have been left out from this international health community…the reason for the exclusion is purely a political objection on the part of Beijing,” Lo says.

Taiwan må vara litet till ytan. Men som New York Times påpekar, så är det är en ö belägen mitt i världens viktigaste farleder som dessutom har världens 22:a största ekonomi.

Handel och transport gör att Taiwan måste inkluderas för att globala åtgärder mot epidemier eller smittsjukdomar ska kunna vara effektiva. Faran med att ha Taiwan utanför WHO syntes med besked när epidemin SARS härjade i Asien 2003:

The regular wearing of face-masks on Taiwanese streets is an outward sign that the public’s memory is still scarred by a 2003 outbreak of Severe Acute Respiratory Syndrome [SARS], which killed 37 in Taiwan, as well as 349 in China and 299 in Hong Kong.

Many Taiwanese felt abandoned by the international community at the time. “We asked for help from the WHO and they denied us because we were not a member, or even an observer,” claims Wang.

He later added that the WHO sent two officials after four requests from Taipei, claiming it had taken the WHO two months to do so and that the officials refused to meet with Taiwan’s health minister. The WHO did not respond to the allegation that they had denied assistance.

Trots dessa bokstavligt talat dödliga erfarenheter kan Kina med lättnad blockera Taiwan från att delta vid WHA. En anledning är att Kina är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd; ytterligare en anledning är att WHO:s ordförande sedan 2006 är en kines.

New York Times understryker samtidigt att detta inte är första gången som Kina använder sin politiska makt för att utesluta Taiwan från internationella sammanhang, som hämnd för att landets nya president inte vill omfamna idén att landet tillhör Kina:

Last week in Perth, Australia, the Chinese delegation to a Kimberley Process conference on controlling conflict diamonds blocked Taiwan’s participation as an observer, even though Taiwan had received a formal invitation. Chinese delegates reportedly hijacked the microphone, speaking over the proceedings until the Taiwan delegates were asked to leave.

In September, the International Civil Aviation Organization, a United Nations agency, declined to issue Taiwan an invitation to participate as an observer in its assembly in Montreal. The organization had invited Taiwan to participate as “Chinese Taipei” the previous year at Beijing’s request, when Ms. Tsai’s predecessor, the China-friendly Ma Ying-jeou, was president.

In November, the global police organization Interpol rejected Taiwanese participation in its general assembly.

Även Interpols ordförande är sedan i fjol kinesisk, närmare bestämt en man vid namn Meng Hongwei, som tidigare varit vice ordförande för Kinas säkerhetsministerium och landets fruktade beväpnade polisstyrka People’s Armed Police.

Fortsättning vad gäller just WHA lär följa, eftersom Taiwan lovat att skicka en delegation till Geneve även fast man inte mottagit någon inbjudan från organisationens kinesiska ordförande.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.