Publicerat: Tredje världskrigets början

28 april, 2017

I det aktuella numret av Finansliv finns en krönika av mig som, trots att den skrevs för ett par veckor sedan, nu plötsligt blivit påtagande aktuell då magasinet väl publiceras i dag.

Krönikan handlar om den märkligt överdrivna fokusering som råder på Ryssland då det talas om fredshot eller militära konflikter. Trots alla skriverier om rysk militär upptrappning, spionage eller ”fake news” så har Ryssland de senaste åren under Vladimir Putin blivit såväl försvagat som isolerat.

2013-2016 minskade Rysslands BNP från 2,23 till 1,26 biljoner dollar. Dess militärbudget sjunker, och landet är nu en mindre handelspartner med EU än vad Schweiz är. Kort sagt har Ryssland vare sig råd att starta ett storkrig eller ekonomisk makt nog att bedriva utpressning mot Europa med ekonomiska medel.

Fokus bör istället ligga på Asien, där vi redan ser riskerna för en storkrig öka i takt med Kinas allt större ekonomiska makt och aggressivt formulerade utrikespolitik:

Medan den ryska militärbudgeten krymper, visade nya satellitbilder i slutet av mars att Kina snart färdigställt stora militärbaser på tre konstgjorda öar i havet, där missiler och militärflyg nu kan utplaceras. I strid mot USA:s varningar och Haagtribunalens dom förra sommaren, fortsätter kinesiska flyg och fartyg att regelbundet kränka sina granländers territorium.

(…)

Blanda in Nordkorea, Taiwan och USA i ekvationen och Asien har aldrig varit närmare ett storkrig sedan Saigons fall 1975. USA:s bombningar av Syrien i april var mer riktat mot Kina än Ryssland. Samtidigt som bomberna föll åt Kinas president nämligen middag med Donald Trump i Florida. Aktionen var en varning till Kina, och i skrivande stund är ett amerikanskt hangarfartyg på väg mot den koreanska halvön.

Kina må ligga långt borta från Sverige, men redan nu arresteras kinesiska spioner oftare än ryska i Sverige, och Kinas propaganda är mer utbredd (och framför allt, mer effektiv) än Rysslands.

Kontentan av min krönika: Lugna ner hotbilden vad gäller ett allt svagare Ryssland, och blicka istället ännu längre österut vad gäller risk för militär konflikt och efterföljande ekonomisk turbulens.

För precis som faktiskt var fallet med andra världskriget, så kommer även det tredje världskriget att börja i Asien.

Du kan läsa hela krönikan här nedan, eller i större version via Scribd.

Go toTop