Publicerat: I Kina betygsätts varje medborgare

12 april, 2017

I senaste numret av Civilekonomen finns ett reportage av mig om de kinesiska myndigheternas ambition att skapa ett omfattande rankingsystem över alla landets medborgare.

Detta system ska ge en slags bedömning av varje person. En låg ranking kan utesluta enskilda individer från utbildning, vissa sorters arbete eller till och med högkvalitativ sjukvård, medan en hög ranking på motsvarande vis är tänkt att innebära fördelar i samhället.

Detta kan låta otroligt och orwelliskt, men det tänkta systemet är ingen hemlighet, utan tvärtom ett uttalat politiskt mål:

Sommaren 2014 utfärdade Kinas kabinett ett dokument om införandet av ett nationellt system för ”social kreditvärdighet” till år 2020. Den vaga definitionen innefattade att varje medborgare ska bedömas inte bara efter ekonomisk och juridisk utan även personlig och yrkesmässig bakgrund och status. Kritiker, som doktor Clement Chen vid fakulteten för juridik vid University of Hong Kong, beskriver systemets syfte som att ”inhämta data från varje aspekt av medborgarnas liv och integrera det i en jätteplattform”.

En tanke bakom systemet handlar alltså om ”kreditvärdighet”, vilket innebär att ekonomisk förmåga och förtroende hos personer likväl som företag ska rankas, vilket utan tvivel vore nödvändigt i Kina.

Men samtidigt varnas det för att politiska aspekter kan komma att dominera projektet, och rankingen exempelvis påverkas av vad man postar på sociala medier eller hur hängivet man visar sitt stöd för Kinas kommunistparti.

I Kina finns nämligen få regleringar för myndigheterna då det gäller att införskaffa information online. Registrering med telefonnummer eller ID-kort krävs för nästan alla Kinas sociala medier, samtidigt som internetföretagen enligt lag tvingas lämna ut all information som myndigheterna önskar.

Informationsrika företag som Alibaba är redan en del av projektet och medger ett nära samarbete med landets säkerhetsministerium, utbildningsministerium och högsta domstol gällande delning av data.

Alibaba har vidare redan etablerat ett system vid namn ”Sesame Credit” i sin betaltjänst Alipay, som rankar användarna på en skala mellan 350 och 950 poäng. Höga poäng gör det enklare att hyra bil eller ansöka om visum.

Givet Kinas kontroll över internet, samt faktumet att myndigheterna är största leverantör av allmänna tjänster som utbildning och sjukvård, finns potentialen att upprätta ett system som innefattar handlingar såväl online som offline.

Om innehållet i dokumentet från 2014 infrias kommer Kinas myndigheter, enligt Clement Chen, ha en profil på varje invånare som ”inkluderar nästan alla aspekter an dennes liv och familjeliv”.

Rogier Creemers, som forskar om kinesisk lag och media vid Oxford University, har tidigare varnat för att systemet kommer tvinga invånare att lyda staten: ”Allt beteende kommer integreras till en heltäckande bedömning av dig som person”.

Ni kan läs mitt reportage här nedan, eller gratis via Civilekonomens hemsida samt i större version via Scribd.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop