Gui Minhai får yttrandefrihetspris i USA

Expressen ska ha all heder för att som enda större svenska tidning uppmärksamma hur den kidnappade förläggaren Gui Minhai just tilldelats Jeri Labers pris av Association of American Publishers.

Priset ges varje år till en förläggare utanför USA som har uppvisat mod trots restriktioner av yttrandefriheten.

”Kinas framtid som en global supermakt ska inte vila på bara dess ekonomiska makt och kreativa innovationsförmåga, utan också dess värnande om yttrandefrihet. Vi hoppas att detta pris hjälper regeringen att förstå detta”, påpekar prisutdelaren Geoff Shandler i ett pressmeddelande, där han även beskriver kidnappningen av Gui som ”chockerande”.

Expressen intervjuar även Ola Larsmo, styrelseordförande för svenska PEN:

Gui Minhais frihetsberövande verkar ha fått större uppmärksamhet i USA i Sverige. (Frågan har bland annat tagits upp i den amerikanska kongressen.) Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det kan ha varit så ett tag. Men det senaste året har det förekommit en hel del diskussion om honom och det känns som det har gjorts en hel del försök att belysa hans läge.

Larsmo framhåller sedan hur Gui Minhais dotter Angela Gui har gjort en ”fantastisk insats” för att lyfta fram fallet, men understryker samtidigt vikten av att myndigheter måste förstå att situationen för yttrandefrihet i Kina påverkar hela världen, samt att Gui Minhai är ett väldigt tydligt symbolfall.

På frågan om priset kan få några konkreta effekter, säger Larsmo att ju mer fallet lyfts fram desto besvärligare bli det för Kina, som måste förhålla sig till internationella överenskommelser om man vill vara en världsmakt.

Gui Minhai har nu hållits inlåst i snart 540 dagar, utan möjlighet till rättslig hjälp eller att träffa sin familj. Priset delas ut på The PEN Literary Gala i New York den 25 april, och kommer mottas av Angela Gui.